Településképi Arculati Kézikönyv

A 2016 júliusában hatályba lépett, „a településkép védelméről” szóló 2016. évi LXXIV. törvény, valamint a törvény végrehajtási rendeleteként a módosított „a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről” szóló 314/2012. (IX.8.) Kormányrendelet  (továbbiakban: kormányrendelet) módosult előírásai a településkép védelmével kapcsolatos helyi szabályozást új alapokra helyezte.

A törvény és a módosított kormányrendelet értelmében minden településnek el kell készítenie a teljes közigazgatási területére kiterjedő új településképi rendeletét, illetve ezt megelőzően ennek közérthető alátámasztó munkarészét, a Településképi Arculati Kézikönyvet (továbbiakban: TAK).

A TAK-ot a kormányrendelet szerinti tartalmi követelményeknek megfelelően kellett elkészíteni, mely:

  • meghatározza a településképi jellemzőket, az egyes önálló településkarakterbe tartozó településrészek arculati jellemzőit és értékeit,
  • javaslatokat tesz a minőségi formálásra vonatkozóan,
  • bemutatja a településképhez illeszkedő építészeti, tájépítészeti, zöldfelületi elemeket, jó példákat,
  • irányt mutat az építésekhez, környezetalakítási tevékenységekhez annak érdekében, hogy a minőségi természeti- és épített környezet fennmaradjon, tovább fejlődjön.

A fentieknek megfelelően a város elkészítette a Településképi Arculati Kézikönyvét és Településképi Rendeletét, amelyet Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a 2017.09.28-i ülésén elfogadott.

A használhatóság és a könnyebb értelmezhetőség érdekében a két dokumentum az elmúlt időszakban felülvizsgálatra került, melyek módosításait a Közgyűlés a 2019.06.27-i ülésén fogadta el.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a TAK-ra épülő új településképi rendeletet, valamint a benne foglalt kötelező formanyomtatványokat 2017. szeptember 29-től kell alkalmazni.

A TAK-kal kapcsolatosan felvilágosítás kérhető:

Schvarczné Kocsi Tímea (Tel.: 88/ 549-289, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )
Schoderbeck Éva (Tel: 88/ 549-261; Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )
 

Alkalmazott jogszabályok:

23/2017. (IX.28.) önkormányzati rendelet a településkép védelméről (4.06 MB)


Letölthető dokumentumok:

icon VMJV Településképi Arculati Kézikönyv 2019 (Web formátum) (22.84 MB)

icon VMJV TAK 1. sz. melléklet és TKR 3. sz. melléklet (1.65 MB)