ERASMUS+ / Hangadó – Új ifjúsági stratégia készül
 

Az Európai Unió Erasmus+ ifjúsági részvételi tevékenységek (KA154-YOU) felhívása keretében Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

52.578 euró maximális összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Az ebben a kategóriában megvalósuló projektek általános célkitűzése, hogy demokratikus részvételre ösztönözzék a fiatalokat, előmozdítsa a fiatalok és döntéshozók között zajló dialógust és nemformális tanulási formák által új készségekhez segítse a résztvevőket.

A Hangadó projekt fő célja

Az ifjúsági részvételi projekt hozzájárul a város 2014-ben készült városi Ifjúsági Koncepciójának megújításához. A megújítás célja, hogy az ifjúságot segítő helyi szolgáltatásokat, ellátandó feladatokat a fiatalok aktuális igényei alapján, velük dialógust folytatva újra meghatározza, számba vegye a lehetséges megoldási módozatokat.

A projekt keretein kívül elkészülő veszprémi ifjúsági felmérés eredményeire támaszkodva a Hangadó a fiatalok és döntéshozók párbeszédét valósítja meg, számos esemény – pl. műhelymunkák, hazai tanulmányutak, ifjúsági konferencia – keretei között, figyelembe véve az Európai Unió Ifjúsági Stratégiáját és az ENSZ fenntarthatósági fejlődési céljait is.

Az projektesemények eredményei alapján a bevont fiatalok a Lélektér Alapítvánnyal közösen összeállítanak egy koncepciótervet, amit Veszprém Város Ifjúsági Kerekasztala javasol majd elfogadásra a Közgyűlésen. Az elfogadott terv alapján – már a projekt keretein kívül, további szakértők bevonásával – készül majd el a megújított Ifjúsági Koncepció, várhatóan 2023 őszén.

Közreműködő szervezetek

A projektmenedzsment-feladatokat és a döntéshozók bevonásának feladatát Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata látja el.

A projektesemények szakmai előkészítését a Lélektér Alapítvány koordinálja egy fiatalokból álló Projektirányító Csoport (kb. 12 fő) közreműködésével, melynek tagjai az események fiatalbarát tervezésében, lebonyolításában, további fiatalok bevonásában segítenek.

Az alapítvány a projektesemények szakmai lebonyolításának felelőse és számos esemény szakmai megvalósítója, egyes műhelymunkák pedig a támogató szervezetek szakmai közreműködésével valósulnak meg.

A projekt szakmai megvalósítása, kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok bevonása, a projekt és eredményei népszerűsítése kapcsán több szervezet is támogatási szándékáról nyilatkozott:

- Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény
- Magyar Máltai Szeretetszolgálat
- Autispektrum Egyesület
- VEDIÖK, Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatok Társasága.

Tervezzük a Pannon Egyetem és a helyi, illetve a környékbeli oktatási intézmények bevonását is.

Két tanulmányút hazai városokba szintén a program része, a két város önkormányzatával, ifjúsági szervezetével együttműködve.

Célcsoportok

Veszprém és 30 km-es körzetének fiataljai: 1330 éves korosztály

Az ifjúsági korosztállyal kapcsolatos döntések meghozatalára jogosult helyi döntéshozók és szakemberek: Veszprém PM Hivatal dolgozói, önkormányzati képviselők, városi intézmények, a koncepció által érintett szektorok, ifjúsági szervezetek, fiatalokkal is foglalkozó szervezetek képviselői.

A projekt időtartama: 12 hónap

Megvalósítási időszak: 2022. július 1 – 2023. június 30.

Összköltségvetés: 

52 578 euró maximális összegű pályázati támogatás (80% előfinanszírozás)

Támogatási Szerződés száma: 2022-1-HU01-KA154-YOU-000071338

Felhívás az Ifjúsági Felmérés kitöltésére, nyereményjáték!

Bővebb információ:

Knauer Anna projektkoordinátor, e-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.