Finn állami kitüntetés
2015. január 01. csütörtök, 22:27 Nemzetközi kapcsolatok

A Finn Nagykövetség Finnország függetlenné válásának 97. évfordulóját, a hagyományokhoz híven rendezvények sorával ünnepelte decemberben. 

A függetlenségnapi rendezvények utolsó eseménye a Finn Oroszlán és a Finn Fehér Rózsa Lovagrend érdemrendjével kitüntetettek december 9-i ünnepi vacsorája volt.

A jeles alkalmon négyen vehettek át magas rangú finn állami kitüntetést.

Sauli Niinistö finn köztársasági elnök, a finn lovagrendek nagymestere által odaítélt elismeréseket Pasi Tuominen nagykövet nyújtotta át a kitüntetetteknek, akik között a pécsi tiszteletbeli finn konzul és a magyar felsőoktatás képviselői szerepeltek, illetve a veszprémi dr. Szakonyi Jánosné Hanzelik Zsuzsanna, akinek a Veszprémi Magyar-Finn Egyesületben 1988-tól folyamatosan végzett aktív tevékenységét ismerték el a Finn Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztjével.

Dr. Szakonyi Jánosné Hanzelik Zsuzsanna  VeMaFi

A vacsorára meghívást kaptak a korábbi években érdemrendben részesültek is. Az estet Kirsi Tiihonen szopránénekesnő és Gyökér Gabriella zongoraművésznő előadása színesítette.

További veszprémi vonatkozású hír az is, hogy a hagyományos függetlenségnapi fogadásokra több, mint 300 ember érkezett a nagykövetségre, ahol zenéről az MH Veszprémi Légierő Zenekara gondoskodott Katona János alezredes vezetésével.

 
Forrás: VeMaFi Egyesület
Budapesti Finn Nagykövetség