Tarnowi látogatás
2014. november 30. vasárnap, 01:39 Nemzetközi kapcsolatok

Tarnówban, Veszprém lengyelországi testvérvárosában 2014. november 11-én ünnepelték a Lengyel Függetlenség Napját, amelyre városunk önkormányzata is meghívást kapott.  Tarnów november 1012 között vendégül látta testvértelepüléseit, így Magyarországról Veszprém mellett Kiskőrös városát is.

Veszprémet Porga Gyula polgármester vezetésével egy négytagú delegáció képviselte.

A veszprémi delegáció tagjai november 10-én érkeztek meg Tarnówba, ahol egy ünnepi hangversenyen vehettek részt a Mościcei Művészeti Központban. A delegációt a város alpolgármesterei, Henryk Słomka-Narożański és Krystyna Latała fogadták a koncert helyszínén.

Másnap, november 11-én a delegáció tagjai megtekintették Petőfi Sándor és Bem József tiszteletére állított emlékműveket. A délelőtt folyamán a tarnówi múzeum igazgatója, Andrzej Szpunar úr mutatta meg a meghívottaknak a múzeum tárlatait, amit egy hivatalos ebéd követett Henryk Słomka-Narożański alpolgármester úrral, valamint a testvérvárosok képviselőivel.

Délután a delegáció tagjainak alkalmuk nyílt meglátogatni a Tarnówi Lengyel- Magyar Baráti Kört, ahol egy kellemes beszélgetés alkalmával megismerkedhettek a baráti kör múltjával és jelenével.

A veszprémi delegáció ezt követően részt vett a Függetlenség Napja alkalmából rendezett városi ünnepségen, ahol mécsest helyeztek el az Ismeretlen Katona sírjánál.

 
Henryk Słomka-Narożański és Porga Gyula

A tarnówi testvérvárosi látogatás egy hivatalos vacsora keretében zárult. A delegációk köszönetet mondtak Tarnów városának a szíves vendéglátásért, majd átadásra kerültek az ajándékok. A hivatalos program után kötetlen beszélgetést folytattak a vendégek és vendéglátók.

Forrás: Veszprém.hu