Ezerszer is igen! – jön a Házasság hete programsorozat
2021. február 02. kedd, 07:52 Programajánló

Sok más programsorozattal egyetemeben a Házasság hete programjainak jelentős része is az online térbe korlátozódik, a szervezők így is mély tartalmú és változatos előadásokkal készülnek. Az idei kulcsmondat: Ezerszer is igen!

Közel két évtizede Angliából indult el az a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja ráirányítani a figyelmet. Ma már 4 kontinens 21 országában, közte Magyarországon is ünneplik.

Veszprém 2013-ban csatlakozott a Házasság hete országos programsorozatához, azóta folyamatosan bővült, egyre színesebb és kreatívabb lett a kínálat ebben a tematikus hétben.

Az idei rendezvényt – oly sok másikkal egyetemben – a világjárvány korlátok közé szorítja, ezért az online tér adta lehetőségeket kihasználva, elsősorban a képernyők elé várják majd az érdeklődőket a szervezők.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatót hétfő délelőtt a Szentháromság téren tartották, amelyen Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, hogy a Házasság hete évről évre gazdagodott, mind programkínálatban, mind pedig az érdeklődők számában. Idén a járvány ezt némileg visszavetette, de így sem mondanak le azon terveikről, amit korábban elhatároztak.


A polgármester ezek közül kiemelte az idén gyémántlakodalmas házaspárok köszöntését, amellyel hagyományt szeretnének teremteni a városban. A koronavírus miatt most még nincs lehetőség megtartani ezt a személyes találkozót, viszont addig is Porga Gyula felhívást tesz közzé, amely kapcsán várja azon házaspárok, vagy az ő családtagjaik jelentkezését, akik idén ünneplik házasságkötésük 60. évfordulóját. Megígérte, amint a pandémia időszakát magunk mögött hagyjuk, bepótolják ezt a találkozót is.

A Házasság hete február 7-én veszi kezdetét egy ünnepi nyitó istentisztelettel a Kálvin park református templomában.

Itt – a járványügyi szabályok betartása mellett – Závodi Zsuzsanna református lelkész hirdeti az igét, a házaspárok pedig áldásban részesülnek.

A sajtótájékoztatón a lelkész kiemelte, azt hűséget, amire igent mondunk a házasságkötés alkalmával, Istentől tanultuk, a mai világban pedig különösen fontos, hogy együtt, a párunkkal tudjuk megélni az örömöt és a nehézségeket is.

 
Závodi Zsuzsanna

Az egyhetes programsorozatot szintén egy egyházi esemény zárja, a Szent Margit templomban Udvardy György érsek főcelebrálásával tartanak szentmisét február 14-én.

Az érsek a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos az, hogy egy város életének szerves része a házasság megünneplése, ez egyben közösségkovácsoló erővel is bír.

"A Házasság Hetének jelmondata: ezerszer is igen. Istennek ezer év és egy nap ugyanazt jelenti, nekünk viszont megerősítést ad, ha újra és újra hitet teszünk a hűség mellett"

 fogalmazott az érsek.

 
Udvardy György

A Házasság Hete programsorozatba több városi intézmény is aktívan bekapcsolódott idén is. A Laczkó Dezső Múzeum az online térben mutatja be, hogy milyen esküvői szokások, ruhaviseletek voltak 100 évvel ezelőtt, valamint a Várban szelfiponttal is készül az érdeklődőknek.

A Veszprém TV az egy hét alatt több tematikus műsorral is készül szakértők és családok bevonásával, valamint a Családpasztorációs Iroda tagjaival együtt.

Ezeken kívül a Házasság Hete programsorozat részeként a Kukkantó Baráti Kör egy rajzpályázatot is hirdet a 4-10 év közötti gyermekek számára, melynek témája Szabó Lőrinc egyik idézete: "Szeretsz?  kérdezte a Vén Rigó. "Szeretlek!"  szólt a Nap. "Akkor hát szép lesz a világ?" "Még szebb és boldogabb!" A rajzpályázatban nincs kikötve a stílus, vagy a technika. A műveket február 9-ig várják a Veszprém Televízió  Kukkantó, 8200 Veszprém, József Attila út 38. címre, vagy online az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre.

A Házasság hete programjait online a legegyszerűbben a Veszprémi Érsekség Youtube-csatornáján, illetve a Veszprém TV médiafelületein lehet nyomon követni.

 
Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila
 
(Nagyobb méret a képre kattintva)