Veszprém a fiatalok szemszögéből
2020. június 09. kedd, 02:51 Programajánló

Már magyarul is elérhető az a térkép, ami korábban a Tárd fel európai kulturális örökségedet! című projektben angolul elkészült.

Az uniós támogatással megvalósított projektben Veszprém önkormányzata Eisenstadt, Tartu és Saint-Omer városokkal, valamint a Foster Europe – Alapítvány az Erős Európai Régiókért, Várostervezési és Fejlesztési Ügynökség, a Népi Egyetem Lendva intézményekkel és szervezetekkel együttműködve készítették el a térképet.

A kiadvány elsősorban a megyeszékhelyen, vagy a közelben élő, illetve a helyi középiskolákban, vagy a Pannon Egyetemen tanulók fiatalokat szeretné megszólítani, arra ösztönözve őket, hogy ismerjék meg jobban Veszprém kulturális értékeit.


Ezen túl természetesen az idelátogató magyar vendégeknek is hasznos segítség lehet, ha szeretnék Veszprémet az itt élő fiatalok ajánlása alapján bejárni, a kulturális látnivalókat, kedvelt éttermeket,  programokat megismerni, hiszen a gazdagon illusztrált térkép rövid leírásokat is tartalmaz a múzeumoktól a fesztiválokon át a sportolási lehetőségekig.

A kiadvány néhány sétaútvonalat is ajánl, amelyek a város legérdekesebb látnivalóit fűzik fel, de a Bakony és a Balaton-felvidék természeti, kulturális értékeiből, szabadidős lehetőségeiből is ízelítőt ad.

Helyi fiatalok ötletei alapján először angolul készült el a kiadvány, amelyet idén februárban mutattak be a nagyközönségnek.

A térkép összeállítása folyamán a projekt más tevékenységeiben is részt vevő fiatalok több Veszprémben élő, a várost jól ismerő lakót, szakembert is meginterjúvoltak, többek között turisztikai szakértőket vagy helytörténészt.

A most elkészült magyar változatban frissült és kiegészült a tartalom, például feltüntették a kerékpáros útvonalakról tájékoztatást adó táblák helyét.

A fenntarthatóság jegyében – az angol nyelvű kiadványhoz hasonlóan – a térképet újrahasznosított papírra nyomtatták, 6000 példányban készült el.

Az eddigi angol és magyar változat mellett hamarosan német nyelvű térképek is elérhetőek lesznek, többek között a veszprémi Tourinform Irodában, a későbbiekben pedig a Hangvillában, a nyár folyamán vendégeket fogadó veszprémi szálláshelyeken, illetve a város, a Tourinform Iroda és a projekt weboldaláról. A térképek ingyenesek.

 
Forrás: Vehír.hu