Visszatérnek a Régizenei Napok
2019. július 15. hétfő, 23:00 Programajánló

Hatodik alkalommal rendezik meg a Régizenei Napok rendezvénysorozatot július 22. és 27. között a veszprémi jezsuita templomban.

A programsorozat egy év hiátus után az Orlando Együttes szervezésében tér vissza, támogatóik között az önkormányzatot is megtaláljuk.

Porga Gyula polgármester a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta: a zenei program születésének körülményei jól tükrözik az önkormányzat kultúrafelfogását.

A Régizenei Napok hat évvel ezelőtt ugyanis azt követően jött létre, hogy a város felújította, rendbe tette a Séd-völgyet, és benne a jezsuiták által építeni kezdett, ám soha fel nem szentelt templomot. Az épület különleges hangulata és akusztikája inspirálta a szervezőket.

A polgármester rámutatott: az önkormányzat saját feladatának azt tekinti, hogy minél jobb minőségű infrastruktúrát biztosítson, az pedig, hogy ezt milyen tartalommal töltik meg, az már elsősorban a veszprémieken — művészeken, civileken, cégeken — múlik. Ez a hozzáállás az, ami az Európa Kulturális Fővárosa programban is iránymutató lesz.

De ne szaladjunk előre egészen 2023-ig! A július 22. és 27. közötti időszakban korhű hangszereken, hangosítás nélkül szólalnak meg a régi idők zenéi.

A halk fesztivált 22-én 19 órától az Orlando énekegyüttes A Vég és a Kezdet című előadása nyitja.

23-án a Recercare Régizenei Műhely idézi meg a francia balladák korát;

24-én a Les Basses Réunies-t láthatja-hallhatja a közönség,

25-én Csalog Benedek és Pétery Dóra Bach fuvolaszonátáiból válogat,

26-án a Virág Mátyás - Nagy Réka - Szokos Augustin trió csellószviteket és gambaszonátákat ad elő,

a zárónapon, 27-én pedig Cserményi Zsombor nyúl ismét Bachhoz, egészen konkrétan a szólókantátáihoz.


Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)