Jön a Múzeumok Éjszakája...
2019. június 18. kedd, 22:57 Programajánló

Csak győzzünk válogatni a jóból! A bőséges programlistát hétfőn délután mutatta be a helyi eseményt szervező Művészetek Háza és a Laczkó Dezső Múzeum.

Bár utóbbi főépülete jelenleg a felújítás miatt zárva tart, ez cseppet sem jelenti, hogy a Laczkó Dezső Múzeum szűkölködne a kínálatban. A renoválás miatt a Várat fő fókuszpontnak megtevő intézmény bravúrosan játszotta meg a kártyáit, és programjaikat elsősorban a zene köré építették fel.

A Zene tornya nevet kapta a Hősök kapuja látogatóközpont melletti terasz is, ahol 18 órától folyamatos váltásban lépnek majd fel a zenészek, többek között a Szilágyi Harangegyüttes és a Veszprémi Ukulele Klub – mondta el Perémi Ágota igazgatónő. A földszinti kiállítótérben ezzel párhuzamosan Múzeumra hangszerelve címmel nyílik kiállítás zenélő műtárgyakból, míg a Vár utca macskaköveire bárki felrajzolhat egy zenei tételt, amit aztán egy vállalkozó szellemű remélhetőleg elő is ad.

Évek óta nagy népszerűségnek örvend a VárFelfedezős játék, ahol most hat feladat sikeres megoldása után nyerhetnek ajándékot a résztvevők, a tüzes, fényes Szentiván-éjhez közeledve pedig a Méhkas Dia Project fényes üvegfestő workshopján készíthetjük el a saját alkotásunkat, amelyet ők aztán ki is vetítenek, majd tűzzsonglőr bemutatón ámulhatunk.

– A Múzeumok éjszakájának legfontosabb részei valójában a találkozások: vendégek találkoznak egymással, az alkotókkal, a művekkel és akár különleges helyekkel is – fogalmazta meg a rendezvény lényegét Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója. A különleges találkozások, a beszélgetések, a zene, az irodalom, a kiállítás mellett a közös alkotás jegyében is telik majd ez az éjjel az intézmény részéről ugyanakkor.

Az események magját az aktuálisan futó kiállítások adják majd, ezekhez kapcsolódva vehetünk részt különböző workshopokon és tárlatvezetéseken.

A Hetedik változat című tárlat kapcsán például a szitanyomást próbálhatjuk ki a pólónkon (amit haza is vihetünk), az Irokéz Gyűjteményben látható Varga Ferenc Galagonya című rajzának másolatát rajzolhatjuk tovább közösen, a Dienes Attila Véletlen találkozások című plasztikájának másolatát a Tavaszi Tárlatról vihetjük haza, a Teguráliumban pedig saját mintás téglát készíthetünk, valamint egy nagy, közös alkotáson is részt vehetünk, aminek az eredménye ugyanakkor a házban marad.

A meglévő időszaki kiállítások mellett egy új is nyílik ezen az estén Magyarósi Éva animációs filmrendező és képzőművész rajzaiból. Emellett Góg Angéla food designer ad tippeket a minél tetszetősebb ételek elkészítéséhez, 17:30-tól a Banzáj Jam Session fokozza a hangulatot a Dubniczay-palota udvarán, aki pedig színpadi élményre vágyik, az az Alig Színpad 30 perces párizsi komédiáját vagy a Petőfi Színház egykori színészének, Tóth Loonnak Képzelt pör című előadását tekintheti meg.

Az intézmények rendezvényeire egységesen 1500 forintért válthatók jegyek, illetve kombinált jegy is kapható 2000 forintért, míg a Várbörtönbe a belépő 1200 Ft.

 

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)