Még színesebb programkínálat – jön a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál
2019. május 28. kedd, 06:07 Programajánló

Június 2023. között rendezik meg a második Rátonyi Róbert Operettfesztivált, a veszprémi Petőfi Színház szervezésében. Hétfőn délelőtt tartották a négynapos rendezvénysorozat sajtótájékoztatóját.

Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója elmondta, Rátonyi Róbertnek – a hazai operett egyik atyjának – igényességét és profizmusát szeretnék továbbvinni, ezzel pedig magasra tették a lécet. Amellett, hogy szlogenjüknek igyekeznek eleget tenni – „közösségben a közönséggel” –, nemcsak a helyi, de a határon túli kínálatból is keresztmetszetet kapnak majd a műfaj kedvelői.

Porga Gyula polgármester, a fesztivál fővédnöke is üdvözölte a fesztivált, a tavalyi év sikerére utalva elmondta,

MÁR AZ ELSŐ FESZTIVÁLLAL IS FÖLZÁRKÓZOTT AZ ESEMÉNY A HELYI NAGYFESZTIVÁLOKHOZ.

Keller János, az operettfesztivál művészeti vezetője már a tavaly nagyszerűen debütált programsorozat után rögtön a másodikat kezdte szervezni. Idén is célként fogalmazta meg, hogy a négynapos rendezvény igazi családi esemény legyen, így törekedtek arra, hogy minden korosztály megtalálja majd a számára kedvező programot. Nem titkolt cél az sem, hogy a jövőben nemzetközi fesztivállá kerekedjen a még fiatal rendezvénysorozat.

A fesztivál idei díszvendége Oszvald Marika, Kossuth- és Jászai-díjas művész, aki Rátonyi Róbert sikerét és profizmusát a szeretet fogalmával magyarázta. Az egykori legendáról elmondta, nemcsak a színpadon volt tudósa a műfajnak, hanem felkészültségét könyvekkel is bebiztosította. A Budapesti Operettszínház művésze a nyitóceremónián is ott lesz június 20-án öt órától.

Ifj. Rátonyi Róbert zongoraművész is jelen volt a sajtótájékoztatón, aki családja nevében is megköszönte a szervezőknek az édesapjáról elnevezett fesztivált, továbbá elmondta: szebb környezetben nem is tudná elképzelni az eseményt. A művész beszéde után megnyitotta a színház előcsarnokában látható kiállítást, amely az operett műfaj egykori csillagait idézi meg. Többek között Honthy Hanna,Feleki Kamill, de például Latabár Kálmán személyes tárgyai, jelmezei is megtekinthetők.

Az idei vendégelőadások nemcsak a Budapesti Operettszínháznak lesznek köszönhetők, de a kecskeméti Katona József Színház is elhozza az Állami áruház című operettet, továbbá a budapesti József Attila Színház mutatja be a Csókos asszonyt, illetve a csíkszeredai Csíki Játékszín is vendégszerepel a Mágnás Miskával.

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese elmondta, bár még van egy szűk hónap a fesztiválig, a nagyszínházi előadásokra már alig-alig lehet jegyet kapni, így nem árt, ha résen vannak az operettkedvelők. Ezenkívül rávilágított arra, hogy számos ingyenes esemény is lesz, amelyre szintén mindenkit szeretettel várnak.

A teljes program itt >>

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)