Játékos hétvége a fenntartható környezetért
2019. május 21. kedd, 08:16 Programajánló

 A fenntarthatóság egy nagyon divatos, gyakran használt kifejezéssé vált a hétköznapi életben és az oktatásban is.

A VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság mindenKOR elnevezésű rezdezvénnyel szeretné bemutatni minél szélesebb körben, hogy pontosan mit is értünk fenntarthatóság alatt, és színes programokkal ismertetni a rendelkezésre álló erőforrások felhasználásának helyes módját  mondta Porga Gyula polgármester a rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón.

A polgármester szerint fontos, hogy egy város életében ezek a gondolatok minél több emberhez eljussanak, és egy ilyen két napos, gyerekeket és családokat is megszólító rendezvény alkalmas erre a célra.

Kiemelte, hogy nagyon hatékony tud lenni, ha a gyerekekkel kezdjük az újdonságok bevezetését: ha a tudatos zöld gondokodás irányába tereljük a fiatalokat, majd később ők nevelik szüleiket a helyes irányra.

A kétnapos rendezvény első napja az iskoláknak, diákoknak szóló programokra fókuszál elsősorban, majd a második napon, a “kedvcsináló” után a gyerekek családjaikkal is ellátogathatnak a szombati programra, ahol többek között kézműves, sport foglalkozások, kiállítás és informatív, szakmai mini konferencia is várja az érdeklődőket.

Dr. Temesvári Balázs, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy idén már harminc fölé emelkedett a résztvevő partnerek száma, ami azt is jelenti, hogy egyre szélesebb körben válik fontossá a fenntarthatóság ideológiája.

A partnerek olyan interaktív helyszíneket működtetnek majd a két nap során, ahol bebizonyíthatják a fenntarthatóság nem egy aktuálisan felbukkanó divatirányzat, hanem már a nagyszüleink életében is jelenlévő tudatosan alkalmazott életvitel volt, illetve különböző kreatív bemutatókkal, kipróbálható eszközök segítségével kerülnek bemutatásra a folyamatosan fejlődő új irányok például a napenergia hasznosítása vagy az elektromos járművek világa, hiszen a rendezvény elsődleges célja a játékos tanulás és szórakoztató ismeretadás.

Kérdésünkre Bonyhádi Szilvia (VKSZ Zrt., szervező) elmondta, hogy a rendezvényt úgy érdemes elképzelni, mint egy akadályversenyt. A partnerek a fenntartható életmódot hirdetve élménypedagógiai foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek egy-egy faházban. Ezeket az állomásokat bejárva egy füzetbe pecséteket gyűjthetnek a kicsik, majd a program végén az információs faháznál egy oklevéllel, fagyival és gyümölccsel jutalmazzák azokat, akik az összes pecsétet begyűjtötték.

A VKSZ Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az EKF programhoz igazodva igyekeztek kulturális, művészeti tevékenységeket is bevonni a programba: a korábban meghirdetett “Hulladékból használati eszköz” című pályázat, a raklap-festmények kiállítása és a kukák festése is a művészeti vonalat erősíti a környezettudatosságra fókuszálva.

 A pénteki napon az iskolákkal érkeznek a diákok, és ezen a napon a Jezsuita templomban állítjuk ki a korábban meghirdetett “Hulladékból használati eszköz” című pályázatra készült alkotásokat, amelyeket a helyszínen leadott szavazatok alapján értékelünk, a legjobb pályaművek készítői pedig a Sobri Jóska Bakonyi Kaland- és Élménypark által felajánlott nyereményeket vehetik át szombaton  mondta Bonyhádi Szilvia.

Az iskolák számára a V-Busz Kft. jóvoltából busszal biztosítják a völgybe történő eljutást a rendezvény első napján.

“EGYEDÜLÁLLÓ PROGRAMSOROZATTAL MUTATJUK BE, HOGYAN ÉLJÜNK HARMÓNIÁBAN A MINKET KÖRÜLÖLELŐ TERMÉSZETTEL.”

 Bízunk benne, hogy nagyon sok új ismerettel gazdagodva, a résztvevők elgondolkodnak majd, hogy milyen fontos a mindennapjaikban a fenntarthatóságra gondolni, amely a jövőnk záloga  zárta a tájékoztatót dr. Temesvári Balázs.

 

Forrás: Vehír.hu  
(Kép: Domján Attila)