Tartui szakács főz Veszprémben /Frissítve, étlappal!/
2016. augusztus 18. csütörtök, 20:19 Finnugor Kulturális Főváros 2016

Az évek óta az észtországi top 50-ben szereplő Polpo étterem szakácsa az Oliva étteremben főz szeptember elején. A két étterem így csatlakozik a veszprémi finnugor kulturális főváros rendezvénysorozathoz.

Az Oliva Hotel és Étterem valamint a tartui Polpo Étterem együttműködésével jött létre az Észt gasztronómiai napok (szeptember 14). A Polpo Tartu egyik legkiválóbb étterme, de évek óta bérelt helye van az észtországi Top 50 éttermek között is.

"Valójában a város keresett meg bennünket hónapokkal ezelőtt, hogy csatlakozzunk a finnugor kulturális főváros rendezvénysorozathoz, amikor felvetettem, hogy egy étterem  magától értetődően  gasztronómia napokkal tudna profilba vágóan bekapcsolóadni mindebbe: bemutatni egy másik nép, egy másik ország gasztronómiáját egy kiváló formája a kulturális együttműködésnek. Mindebből kerekedett ki az a kapcsolat, ami a tartui Polpo étterem és az Oliva együttműködésével ebbe a négynapos gasztronómiai akcióba torkollott" – mondta el a programról Mészáros Zoltán, az Oliva étterem tulajdonosa.

Az észt szakács, Mario Johanson magával hozza az étterem gasztronómiai vezetőjét is, Diana Treiert.


Mario Johanson

Mario a fiatal észt chef generáció egyik legtehetségesebb képviselője, 2008 óta dolgozik chef-ként. Parnu városában dolgozott 4 évet, majd 2012-től dolgozik Veszprém testvérvárosában, Tartuban. A Polpoban a 2012-es nyitás óta főz. Tehetsége, kreativitása és érdeklődése, szorgalma hamar a sous-chef (másodszakács) pozícióba, majd 2015 telétől a Chef des Cuisine, a főszakács pozícióba röpítette. Mario által vezetett konyha  nyivánvalóan a szimbolikus név, az olasz Polpo (polip) utalásra építve  a tengeri és helyi alapanyagok, valamint a skandináv konyha kereszteződésében található, egy innovatív, kreatív, modern konyha képviselete.

Mario egyebek mellett olyan előételekkel készül, mint kecskesajt céklával és mézzel; zöldborsó leves kenyérchipsszel és olajos magvakkal, főételnek fogasfilét ad kelkáposzta tekerccsel, rókagombával és vajmártással, de lehet választani borókás sertéskarajt céklával és paradicsommal is. Két féle desszertet hoz; sült almát fenyőmaggal és kakaóhabot céklachipsszel, répakrémmel.

Forrás: Vehír.hu


Észt gasztronómiai napok  /2016. szeptember 1–2–3–4./

Étlap

Előételek:

 
Kecskesajt céklával, mézzel /Estonian goat cheese/  1.890.-
 
Zöldborsó leves kenyér-chipsszel, olajos magvakkal /Green pea soup/  990.-
 
Sózott hal kaviárral és tejföllel /Salted whitefish/  1.890.-
 
Főételek:
 
Rizottó rókagombával /Chanterelle risotto/   1.990.-
 
Fogasfilé kelkáposzta tekerccsel, rókagombával, vajmártással
/Pike perch/  3.690.-
 
Császárhús narancsos répakrémmel, sült hagymával  /Pork belly/    3.590.-
 
Borókás sertéskaraj céklával, paradicsommal  /Juniper pork rack/   3.390.-
 
Desszertek:
 
Sült alma fenyőmaggal /Oven apple/   990.-
 
Kakaóhab céklachipsszel, répakrémmel  /Cocoa foam/   990.-

Jó étvágyat!