A nemzeti identitás erősítése különösen fontos
2016. június 20. hétfő, 13:37 Finnugor Kulturális Főváros 2016

VII. finnugor világkongresszus

A globalizáció olyan kihívást jelent a nemzeti kultúrák számára, ami a nemzeti identitás megerősítését különösen fontossá teszi – mondta Áder János, Magyarország köztársasági elnöke tegnap, amikor a finnországi Lahtiban köszöntötte a VII. finnugor világkongresszus résztvevőit.

 

Áder János magyar, Toomas Hendrik Ilves észt és Sauli Niinistö finn államfő

A háromnapos, hagyományosan négyévente megrendezett konferencián Magyarország, Észtország, Finnország, Oroszország és mintegy 25 finnugor nyelvű nemzetiség képviselői vesznek részt. A világkong­resszus célja a finnugor nyelv­rokon népek közötti kapcso­la­tok erősítése. A hetedik al­kalommal most Finnországban megrendezett esemény összefoglaló témája: Finnugor népek – a fenntartható fejlődés felé.

A magyar köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy a világ egyetlen gazdasági erőtérré válásában sokan okkal veszélyeket látnak. A kis népeknek meg kell tanulniuk, hogy a változások nem csak jót hoznak – tette hozzá. Mint mondta, főként a nagyobb nemzetek körében jellemző gondolkodás, hogy a sokféle nyelv, kultúra csak feleslegesen bonyolítja az életet, akadálya a még dinamikusabb növekedésnek. „Mi azonban másként gondolunk erről” – fogalmazott a magyar államfő, mert a világ teljességéhez szerinte hozzá tartozik a nemzeti sokszínűség.

Kiemelte, hogy a finnugor nyelveket beszélő népek családjában a magyar közösség a legnagyobb, és ez felelősséggel jár: a nyelv, a kultúra, az identitás megőrzésének felelősségével. A nyelvi identitás megőrzését elősegítve Magyarország a jövőben is támogatja a finnugor köztársaságok új tananyagainak és az azokhoz kapcsolódó digitális anyagok elkészítését, ezzel is elősegítve a mai igényeknek megfelelő nyelvhasználat erősödését – jelentette ki Áder János. Közölte, hogy Magyarország támogatja a hungarológiai nyári egyetemek szervezését, és azt is, hogy magyar lektorokat küldjenek oroszországi finnugor egyetemekre.

Az összetartozás tudata ma is segíthet abban, hogy egyikünk se érezze magát olyan magányosnak, ahogy a magyar a germán, a latin és a szláv népek családjai között – fogalmazott az államfő.

Büszkeségét fejezte ki, hogy a magyarok annyi évszázadon át idegen és sokszor ellenséges közegben is meg tudtak maradni magyarnak. És ezt a képességet láthatjuk a rokon népek körében is – tette hozzá. Áder János a finnugor népek közös felelősségének nevezte, hogy segítsék a végzetesen fogyatkozó kisebb rokon népkapcsolatok küzdelmét, a pusztulóban lévő kulturális értékeik megóvását.

Az államfő szerint a világkongresszus a finnugor népek kapcsolatépítését szolgálja, bizonyítja, hogy az összetartozás tudata él. És erre a XXI. században különösen nagy szükség van – mondta.

A háromnapos konferencián, ahol a népcsoportok képviselői nemzeti viseletben tanácskoznak, Áder János mellett részt vett a finn és az észt államfő, valamint az orosz kormány küldötte is.

 
(Fotó: Matti Porre)