Magyar-észt diákbarátság
2016. március 18. péntek, 08:32 Finnugor Kulturális Főváros 2016

Kiállítással zárult az ösküi Tasner Antal Általános Iskola és az észtországi Puurmani Mõisakool kétéves, finnugor népi gyógyászatot és gasztronómiát feldolgozó Szedtem, ettem, gyógyítottam című projektje.

A kiállítás megnyitóját csütörtök este tartották a Szaléziánumban a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat részeként.

A két iskola együttműködése még 2013-ban indult egy sikeres Comenius-pályázatnak és a Tempus Közalapítvány támogatásának köszönhetően az Európai Unió egész életen át tartó tanulás programjában – tájékoztatott Schenk Beatrix, az ösküi Tasner Iskola igazgatóhelyettese. A projekt fő célja az volt, hogy erősítse Veszprém és Észtország kapcsolatát, valamint a gyakorlati életben is használható nyelvtudással vértezze fel a diákokat. A Szedtem, ettem, gyógyítottam projektben az ösküi Tasner Iskola diákjai, valamint a Puurmani iskola növendékei közösen dolgozták fel a finnugor egészségmegőrzés, a hagyományos gasztronómia és a népi gyógyászat témaköreit.

A kétéves program részeként a gyerekek Rácz Nóra koordinátor segítségével digitális tananyagot készítettek a gyógynövényekről gyűjtött információk alapján, a receptekből angol nyelvű receptkönyv született, illetve egy-egy kisfilmet is forgattak a kenyérsütésről és a szüretről. Emellett a diákok ellátogathattak egymás hazájába is: első ízben az észt gyerekek látogattak Ösküre 2013 őszén, majd 2015 áprilisában, egy nyelvi és kulturális felkészítő sorozatot követően az ösküi tanulók utaztak ki Puurmaniba tíz napra. Utóbbiról, a külföldi út során átélt kalandjaikról csütörtök este részletesen is beszámoltak a gyerekek.


Marina Kaljurand (jobbra)

Két év alatt mind a gyerekek, mind a családok között szoros barátságok születtek. Marina Kaljurand észt külügyminiszter asszony – aki az Észt hét keretében látogatott Veszprémbe – ifjú diplomatákként üdvözölte a diákokat, hiszen mint mondta: ezen időszak alatt gyakorlatilag nagykövetekké váltak, akik elmesélhetik a magyaroknak, milyen különleges ország Észtország. Hozzátette: reméli, hogy a most kialakult kapcsolatok nem szakadnak meg a projekt befejezésével. "Bár anyanyelvi szinten talán nem értjük meg egymást, fontos a tudat, hogy valahol a világban ott vannak finnugor rokonaink. Nem is kevesen, hiszen jelenleg 25 millió finnugor él szerte a világban."

A program zárásaként az elkészült munkákból Szedtem, ettem, gyógyítottam címmel kiállítás nyílt a Szaléziánumban, amelynek munkatársai egyébként korábban is segédkeztek a népi gyógyászat feltárásában azzal, hogy helyet biztosítottak a projektnek.


Íjgyártó István

A tárlat megnyitóján Íjgyártó István kulturális és tudományos diplomáciáért felelős államtitkár a finnugor-lakta vidékek megkapó világa mellett arról is beszélt, milyen jelentőséggel bírnak a fiatalkorban átélt különleges élmények, mint amilyen egy ilyen utazás is. "Ma már az utazásnak számos formáját ismerjük – a számítógépen két kattintással úgy érezhetjük, mintha idegen tájakon barangolnánk, de ezek nem pótolhatják a személyes találkozásokat. Azok örökre belénk égnek, így aztán méltán remélhetjük azt, hogy a most kialakult barátságok tartósak lesznek, és még szorosabb kötődés alakulhat ki magyarok és észtek között."

A megnyitón felléptek az előző Finnugor Kulturális Főváros, Obinitsa énekesei, a szetu kórus is.

Forrás: Vehír.hu