Finnugor kulturális főváros címet visel Veszprém
2016. január 20. szerda, 18:28 Finnugor Kulturális Főváros 2016

Színvonalas programokkal ünnepel a város

Obinitsában átadták a Finnugor Népek Kulturális Fővárosa cím jelképét, a faragott madarat, mely harmadik alkalommal került finnugor nyelvet beszélő néphez egy évre.

A díjat a 2015-­ös címet viselő észt település, Obinitsa záróünnepségén adták át Szoboszlai Andrásnak, a Veszprémi MagyarFinn Egyesület elnökének és Waliduda Dánielnek, az iszkaszentgyörgyi projekt koordinátorának.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a finnugor kulturális főváros címet idén két magyar önkormányzat viseli, Veszprém és a Fejér megyei Iszkaszentgyörgy. A programsorozatot az együttműködés és partnerség jegyében szervezi a két település.

 
Szoboszlai András, a Veszprémi Magyar–­Finn Egyesület elnöke és Waliduda Dániel, az iszkaszentgyörgyi projekt koordinátora vette át a kulturális főváros jelképét

Az észt zárórendezvényen többek között szetu, udmurt, valamint mari énekeket hallhattak az érdeklődők, a magyar küldöttség egy udmurt asszonykórussal közösen elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt, először magyarul, majd udmurtul.

A tallinni Balassi Intézet munkatársaival kiegészülő magyar küldöttség három magyar szót („szeretlek”, „egészségedre!”, „madár”) is megtanított a közönségnek.

A szetuk által lakott 187 fős Obinitsa programjait 2015­-ben több mint 25 ezer látogató kereste fel. A rendezvénysorozatra Veszprémben is többezer vendéget várnak.

Aranyi Péter, a Finnugor Kulturális Programiroda munkatársának meggyőződése, hogy az idei két finnugor kulturális főváros színvonalas programokkal járul hozzá a 25 milliós finnugor közösség kultúrájának gazdagításához.

A veszprémi önkormányzat 10 millió forintot szavazott meg erre a célra. A rendezvényekről ezekben a napokban egyeztetnek. Alapvető koncepció, hogy a finnugor események a meglévő városi kulturális kínálatra épülnek, a megvalósításban Veszprém valamennyi kulturális intézménye részt vesz.

Sokféle rendezvénnyel készülnek, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Lesznek konferenciák a Pannon Egyetemmel, színházi és bábelőadások, mesék, többfordulós internetes vetélkedő, koncertek, kiállítások, filmvetítések, történelmi szalon, kórustalálkozó, valamint a sport területén is szervezik az együttműködést.

Júniusban, Szent Iván napján a finnugor hagyományoknak megfelelően máglyát  – juhannuskokko – gyújtanak a Kolostorok és kertek területén.

Porga Gyula polgármester korábban úgy nyilatkozott, Veszprém szeretné megpályázni az Európa Kulturális Fővárosa címet, melyre jó felkészülést nyújt a finnugor kulturális főváros programsorozat megszervezése.

A finnugor kulturális főváros ünnepélyes megnyitóját január 22-én, péntek délután öt órakor tartják a Hangvillában, ahol a két település polgármestere mond beszédet, a résztvevők Salánki Zsuzsannának az udmurt porta felépítését feldolgozó fotókiállítását láthatják.

Forrás: Napló-Online.hu