Főpróba az Európa Kulturális Fővárosa pályázathoz
2015. december 07. hétfő, 00:00 Finnugor Kulturális Főváros 2016

2016-ban Iszkaszentgyörgy és Veszprém közösen birtokolja a Finnugor Kulturális Főváros címet  az ünnepi évről szombaton beszélt a két település polgármestere.

A Finnugor Kulturális Főváros címet jövőre együtt viselő Veszprém és Iszkaszentgyörgy polgármestere szombat este a Fejér megyei településen ismertette az év programját.

 

Rokon népek napja: finnugor rendezvény Iszkaszentgyörgyön
(fotó: iszkaszentgyorgy.hu)

Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere elmondta, hogy jövőre számos rendezvényüket  köztük a Szent György-napi ünnepet  finnugor fesztivállá alakítják át. Programjaikat havonta tematizálva, januárban a magyar kultúra, februárban a finn kultúra, márciusban a víz, áprilisban a Föld, májusban a béke, júniusban a tűz, júliusban az észt kultúra, augusztusban az oroszországi finnugor népek, szeptemberben a levegő, októberben a finnugor nemzetek, novemberben a fiatalok, decemberben pedig a reménység jegyében szervezik.

Az iszkaszentgyörgyi polgármester hozzátette, hogy programjaik jelentős részét az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastélyban tartják, ahol 1944-ben a háborús bombázások elől menekülő finn nagykövetség tagjai is menedéket találtak. Emellett a település katolikus és református templomaiban, közösségi terein és kőszínházukban is szerveznek rendezvényeket.

 

Porga Gyula (archív fotó)

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte, hogy városunk négy évtizedes észt és finn kapcsolatokkal rendelkezik, melyeket aktív civil egyesület is erősít. Hagyomány és modernitás című Finnugor Kulturális Főváros pályázatukban nagy hangsúlyt fektetnek a gyermek- és ifjúsági kapcsolatokra, valamint határon túli magyar területek bevonását is tervezik programjaikba. A Pannon Egyetemmel közösen konferenciákkal, tudományos előadásokkal készülnek, valamint a Bakony Expón is előtérbe kerül majd a finnugor gasztronómia  tette hozzá a polgármester.

PORGA GYULA ARRÓL IS BESZÉLT, HOGY VESZPRÉM 2023-BAN SZERETNÉ MEGPÁLYÁZNI AZ EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA CÍMET, MELYRE JÓ FELKÉSZÜLÉST NYÚJT EGY KISEBB KULTURÁLIS FŐVÁROS PROGRAMSOROZAT MEGSZERVEZÉSE.

A címet idén viselő észt Obinitsa képviseletében Annela Laaneots azt mondta: nagy megtiszteltetés volt, hogy településük lehetett 2015-ben a világon élő 25 millió finnugor fővárosa. Megjegyezte, a szetu közösség a világban 12,5 ezer fős, közülük Észtországban kétezren beszélik e nyelvet.

 

A Rovaniemi lépcső Veszprémben (archív fotó)

Annela Laaneots köszöntője után átadta a finnugor kulturális főváros zászlaját a két magyar település polgármesterének, majd az est a Finn Köztársaság függetlenségének 98. évfordulója alkalmából rendezett jótékonysági bállal folytatódott a kastélyban.

 

A finnugor nyelvközösség zászlója

2012-ben a Siófokon tartott finnugor világkongresszuson azért döntöttek a kulturális főváros programról, hogy minél több embernek bemutathassák a finnugor népek változatos kultúráját. A Finnugor Kulturális Főváros címet elsőként az udmurtok által lakott oroszországi Sztarije Bigi viselte 2014-ben, idén pedig az észtországi Obinitsa, ahol főként az észt egyik nyelvjárásának tekinthető szetu nyelvet beszélő kisebbség él. Veszprém és Iszkaszentgyörgy július végén nyerte el a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros címet.

Forrás: Vehír.hu