Felavatták a kisvonatot
2022. október 04. kedd, 22:47 Kulturális hírek

Ötven év után visszatért a veszprémvölgyi kisvasút

Visszatért eredeti környezetébe a veszprémvölgyi kisvasút, a szerelvényt kedden ünnepélyes körülmények között avatták fel.

A felújított mozdonyból és két kocsiból álló szerelvényt a vasút egykori megállóhelyén, a Veszprémvölgyben állították ki.

Ahogy az a megállóhelyre kihelyezett emléktáblán is olvasható, az állatkertet és vidámparkot összekötő, keskeny nyomtávú kisvonat – egykori nevén úttörővasút – 1961 és 1972 között közlekedett az egy kilométer hosszú szakaszon, átkelve a vadaspark bejárata melletti dolomitsziklába vájt alig kétszáz méteres alagúton.

Az elbontott vonat mozdonyát és két kocsiját Németh Károly mentette és őrizte meg. Halálát követően Némethné Károlyi Jolán korábbi önkormányzati képviselő nyújtott segítséget a szerelvény Veszprémbe történő visszaszállításában, ahol megkezdődött a viharvert vasúti járművek felújítása. 

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) köszöntőjében méltatta a kisvasút megmentésében, felújításában és kiállításában résztvevők munkáját, kiemelve Raffai Csilla és Kovács Zoltán fáradozását, valamint elmondta, a kisvonat olyannyira meghatározó része a város történetének, hogy a veszprémi értéktárba is bekerült.

 
Raffai Csilla

Raffai Csilla, a Túrajó Egyesület elnöke felidézte, 2018-ban kezdeményezték a kisvonat kiállítását, az ötletet az önkormányzat is felkarolta.

Hangsúlyozta, igazi közösségi összefogással sikerült elérni, hogy a vonatot életre keltsék és kiállíthassák, egyúttal köszönetet mondott az ebben közreműködőknek. 

Leszögezte, a szerelvény kihelyezése egy megálló, de nem a végállomás a kisvasút történetében, ugyanis továbbra is gyűjtik, várják a kisvasúttal kapcsolatos dokumentumokat, tárgyi emlékeket, és továbbra is elmesélik a vidámpark, az egykori kultúrpark történetét a sétáikon résztvevőknek.  

 

Kovács Zoltán

Kovács Zoltán, a Városüzemeltetési Iroda vezetője elmondta, 2019 őszétől saját munkával vagy anyagi támogatással magánszemélyek, civil szervezetek és cégek sora dolgozott a kisvonat felújításán. 

Az avatóünnepségen az érintettek emléklapot vettek át Brányi Máriától.

 
Forrás: Napló
Kép: Pesthy Márton
 
 
A mozdony (k) a 2 hosszú (j) és a 4 rövid (b) kocsival (Fotó: Borbás János, 1969)
 
 

Kulturális oldalak, folyóiratok: