Hetedik alkalommal rendezik meg az Auer fesztivált
2021. július 27. kedd, 17:12 Kulturális hírek

A Mendelssohn Kamarazenekar idén hetedik alkalommal rendezi meg az Auer fesztivált a világhírű hegedűművész és hegedűpedagógus, Auer Lipót emlékére.

Augusztus 3. és 8. között két helyszínen nyolc programot hallhat, láthat a közönség, ezúttal a tánc is megjelenik a programban.

A veszprémi születésű Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész, karmester és zenepedagógus a világ zenei életének meghatározó alakja. A magyar muzsikusra egyaránt büszke Európa, Oroszország és az Egyesült Államok.

A veszprémi fiúból pár évtized alatt a cár udvari szólóhegedűse, nemesi rangra emelt államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium tanára, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere lett.

Auer alapozta meg és dolgozta ki azt a metódust, melyet ma a világ „orosz hegedűiskola” néven ismer és csodál, s példátlan sikersorozatot indított el.

Az Auer fesztivál célja, hogy Auer Lipót szülővárosába hozza azokat a magyar és külföldi világhírű művészeket, akik a klasszikus zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel rendszeresen.

 
Kováts Péter, Porga Gyula és Horváth Csaba a programot ismertető sajtótájékoztatón

Az elmúlt években a programsorozat fesztivál vendégei voltak többek között: Gidon Kremer, Mischa Maisky, Vadim Repin, Maxim Vengerov, Ray Chen, a Borogyin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Baráti Kristóf, Frankl Péter, Kelemen Barnabás, a Kodály Kvartett, a Keller Kvartett, Frankl Péter és Balázs János.

Kováts Péter művészeti vezető a keddi sajtótájékoztatón elmondta, a fesztivál tavaly sem maradt el, telt házas koncertekkel várták a zeneszerető közönséget.

Idén is megrendezik a programot, a kamarakoncerteknek a megyeháza, a zenekari koncerteknek a Hangvilla ad otthont..

Újdonságként a táncművészet is megjelenik a színpadon, a Bartók és Ady című műsorban fellép a Forte Társulat, a Mendelssohn Kamarazenekar és a Lukács Miklós Cimbiózus Trió.

Horváth Csaba, a Forte Társulat vezetője, a Tánc fesztiváljának igazgatója elmondta, ősbemutató lesz ez a városban, az előadást Bartók Béla 5. vonósnégyes című műve ihlette.

Bartóknak remek, merész, bátor humora volt, műve a 2. világháború hangulatát idézi, a darabban a fanyar, groteszk, militáns, maszkulin világ öniróniát kap.

A fesztivál mindig teret ad a fiatal tehetségeknek, idén is fellép a Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar, illetve a Korossy Kvartett. Koncertet ad az Auer Trió, az Oláh Kálmán Quartett.

Különleges a Barokksolistene fellépése, mely a 17. századi angol kocsmák életébe nyújt betekintést.

Baráti Kristóf visszatérő vendégként szerepel, ezúttal Würtz Klára zongoristával muzsikál, a fesztiválzáró gálakoncertet a francia hegedűművész, Gilles Apap adja.

Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott: fontos, hogy egy közösségben megőrizzük a múlt értékeit, azok kultuszát, akik sokat tettek a városért.

Auer Lipót Veszprém egyik legismertebb művésze, Kováts Péternek köszönhető, hogy ápolja, őrzi Auer kultuszát.

Forrás: Napló
Kép:  Balogh Ákos

 

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: