Városunk hagyományairól
2011. augusztus 19. péntek, 10:40 Kulturális hírek

Szerda délután népes közönség előtt mutatták be a Veszprémi Szemle idei második számát az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében.


Elek Miklós, Némedi Lajos, Molnár János

„Sokszor emlegetjük azt a tézist, aminek származása kicsit kétes, de igazsága nem vitatható, hogy egyes társadalmakat minősít az, hogy miként bánik a fogyatékosaival.” Valószínűleg e gondolat analógiájaként minden várost minősít az, miként ápolja saját hagyományait, hogyan viszonyul történelméhez, múltjához. Éppen ezért van különös jelentősége városunk életében a Veszprémi Szemle várostörténeti folyóiratnak.


Csiszár Miklós

Csiszár Miklós főszerkesztő köszöntőjében pontosan erre emlékeztette a közönséget: fontos, hogy városunk polgárai ismerjék meg Veszprém történetét, művelődéstörténetét. A bemutatón megjelent Némedi Lajos alpolgármester is, aki kiemelte: valóban izgalmas és értékes írások találhatók a folyóirat aktuális, 21. számában, s kijelentette, az önkormányzat örömmel támogatja a Veszprémi Szemle további megjelenését.

A 21. szám Földesi Ferenc veszprémi kaszárnyák történetével foglalkozó tanulmányával kezdődik. A tegnapi bemutatón a Veszprémi Szemlében olvasható három közlemény szerzője röviden ismertette írását. Molnár János a Szent Anna Római Katolikus Elemi Népiskola, Balogh Ferenc a Táborállás Daloskör, Elek Miklós pedig az 1919–1920 közötti veszprémi szükségpénzek témakörében tartott rövid előadást.

A kötet természetesen forrásokat is közöl; Veress D. Csaba a jutasi vadászrepülő század bevetési-könyvének második részletét, B. Stenge Csaba Benkő Lajos vadászpilóta naplótöredékét (1945. március), Bándi László pedig Nemes Antal kanonok visszaemlékezését (1943–1946) publikálta.

A jó hangulatú kötetbemutatón valóban érdekes információk hangzottak el, s tényleg érdemes kézbe venni a Veszprémi Szemle 21. számát. Fontos megjegyezni, hogy a folyóirat már az interneten is elérhető a veszpremiszemle.hu címen. Akik pedig a későbbiekben szeretnének e-mail-ben meghívót kapni a „Szemle” következő bemutatóira (a 3. szám októberre várható, és a piarista gimnázium történetével fog foglalkozni), a honlapon található szerkesztőségi e-mail-címre írva jelezzék kérésüket a szerkesztőknek.

Forrás: Vehír.hu

 

 

Kulturális oldalak, folyóiratok: