Utcazene: fiatal blues a nyerő
2011. július 18. hétfő, 05:52 Kulturális hírek

A szombat este zárult utcazene-fesztivál közönségdíját a Young Bluesers zenekar nyerte, míg a szakmai zsűri elismerését Allan Nes vehette át Porga Gyula polgármestertől.

 

A szakmai díjat Allan Nes kapta

A díj mellett 500 ezer forintos jutalommal is járó szakmai-, illetve közönségdíjakat a hagyományoknak megfelelően idén is az Óváros téren, a belvárost megtöltő közönség hangos ovációja közepette adták át a legjobbnak bizonyult versenyzőknek. A hosszú válogatási procedúra után a rendezvényre bejutott utcazenészek négy napon át különböző időpontokban léptek fel a város különböző pontjain felállított kisszínpadokon, s az évek során szakértővé vált veszprémi közönség mellett szakmai grémium is vizslatta produkcióikat. Az ítészek között ott volt az olasz Ferrara Buskers Festival programigazgatója, Stefano Bottoni, valamint Jehan Paumero zenész, promóter Franciaországból és Martinka János, a sepsiszentgyörgyi utcazene-fesztivál képviselője. A szakmai díjat végül Allan Nes vehette át, míg az sms-szavazatok alapján kiosztott közönségdíjat az ifjú tehetségekből álló Young Bluesers zenekar kapta meg. A győztesek az ünnepélyes ceremóniát követően az egyik kisszínpadon adtak nagy sikerű gálakoncertet.

 

A közönségdíjas Young Bluesers 

Persze nemcsak az egymással versengő utcazenészekről szólt a négynapos fesztivál utolsó felvonása. Már a Hollywoodoo és a Bluesberry koncertjén is komoly tömeg táncolt péntek este a veszprémi csapatok produkcióinak helyet adó színpadon, ám szombaton már egy tűt sem lehetett leejteni a Séd mozi előtt a hip-hop stílus helyi nagyköveteiként számon tartott Hősök, s a fesztiválok nagyszínpadait az idei esztendőre szinte kibérelő Vad Fruttik fellépésén. Azért a többi programhelyszínen is nívós koncerteket láthatott a veszprémi belvárost szinte teljesen ellepő nézősereg.Olyan fellépőknek tapsolhatott a publikum, mint a Manu Chao állandó trombitásként ismert szicíliai Roy Paci, a venezuelai ska-legenda Desorden Público, a hamisítatlan bulizenét játszó, s az utcazenére szinte már hazajáró svájci-olasz I Skarbonari, a Mizu című generációs sláger egyedi átiratával ismertté vált Kesh vagy épp a tavalyi fesztivál közönségdíját elnyerő Dan’n’Roll.

Forrás: Napló-online

 

Kulturális oldalak, folyóiratok: