Jelen VOLT-unk
2011. július 04. hétfő, 09:52 Kulturális hírek

A 19. VOLT Fesztiválnak adott helyet az elmúlt héten Sopron. Veszprém több szinten is képviseltette magát a helyszínen.

Sokan hónapok óta várták azt a pillanatot, amikor átléphetik a VOLT Fesztivál kapuját, letűzhetik sátruk alapjait, ami néhány napig az otthonukként funkcionál, s ha akarják, szinte a túlvilágtól teljesen elzárva adhatják át magukat a szórakozásnak.

A fesztivál civil falujában számos érdekes dolgot kipróbálhattak a kíváncsiskodók, valamint olyan témákba is belehallgathattak, amit más körülmények között nem követnének. A bátrak belekóstolhattak egy magánzárka hangulatába, vagy éppen kipróbálhatták, milyen érzés lehet egy mosógépben tölteni néhány percet, az Európa sátorban pedig a fél éves uniós elnökségünkkel kapcsolatban tartottak kerekasztal beszélgetéseket a szakértőkkel. – Jól látszik, hogy itt minden a fesztiválozóknak van kialakítva, gyakorlatilag egy önálló város épül fel, a zenei csomagot, valamint kiegészítő programok pedig még kedveltebbé teszik az ilyen jellegű rendezvényeket – vélekedett erről Porga Gyula csütörtökön délután a helyszínen az Új Széchenyi Terv sátor meghívásának eleget téve.

Persze a VOLT és a többi nagy fesztivál fő attrakciója a hazai és külföldi zenekarok koncertjei, amiből az elmúlt héten sem volt hiány Sopronban. Talán az egyik legjobban várt fellépő a Moby volt, akik pénteken este ugyan nem a pörgősebb hangulatú zenét képviselték, mégis megállták a helyüket a fesztiválozók előtt. Néhány évtizeddel ezelőtt egy hasonló világsztárért bizony több száz kilométert kellett utazni.

– A 80-as évek közepén voltam abban a korban, amikor sokat utaztam egy-egy koncertért, hiszen a VOLT-hoz hasonló fesztiválok még nem jelentek meg hazánkban. A főváros mellett többek között Prágába, Bécsbe mentem el a barátaimmal, hogy a kedvenc zenekaromat élőben láthassam – mesélte Veszprém polgármestere érdeklődésünkre a színpadok között bolyongva.

Porga Gyula megmutatta, családi rendezvényként is felfogható a soproni fesztivál, hiszen ő is gyermekivel és feleségével együtt érkezett a helyszínre.

– Viszonylag kevés időt vagyok a családommal, ezért ahova lehet, elviszem őket, így ide is velem tartottak. A gyerekektől sem idegen ez a hangulat, kisebb fesztiválokra rendszeresen ellátogatnak, mint például a Művészetek Völgye – tudtuk meg.
 

Muraközy Péter, a VOLT programigazgatója veszprémi bandát ajánl

A veszprémieket nem csak a város első embere képviselte a VOLT-on, több ismerős arccal is találkoztunk itthonról, de a királynék városából származó, a fesztiválok körében nagy sikert aratott "Fény" elnevezésű alkoholos ital is megtalálható volt Sopronban. Emellett fontos megemlíteni még, hogy a fesztiválon hét év után ismét kiosztották a VOLTfolió Kulturális Médiadíjakat, amelyekkel a kulturális-zenei médiumokat és médiaszemélyiségeket ismeri el a zenész szakma és a közönség. Ezen a vidéki klubok versenyét a veszprémi Expresszó nyerte meg.

Forrás: Vehir.hu
(kép: vehir & y)
 

Kulturális oldalak, folyóiratok: