Hol ette Navracsics Tibor első hamburgerét?
2011. június 27. hétfő, 09:48 Kulturális hírek

Veszprémi városnézés a miniszterelnök-helyettessel

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kalauzolta a helyieket és a városba érkező turistákat szombaton, Veszprém belvárosában. A turizmus napja alkalmából szervezett rendezvényen az Óváros tértől a Váron át a Benedek-hegyig kísérte a város felfedezőit a képviselő.

– Magam döntöttem el, hogy veszprémi leszek – kezdte történetét Navracsics Tibor, aki mint fogalmazott, "hazaérkezett és jó újra itthon". Elmesélte születésének történetét, hogy bár Balatonalmádiban laktak szülei, édesanyja mégis úgy döntött, az akkoriban rossz hírű veszprémi kórház helyett inkább Pesten hozza világra fiát. El is indult a kiírt időpont előtt két nappal vonattal Budapestre, ám a veszprémi vasútállomáson rátörtek a szülési fájdalmak. Az édesanyja emiatt mégis a veszprémi szülészeti osztályon kötött ki, ahol – miután 10 órát várakozott a folyosón – világra hozta gyermekét...  

A "veszprémiek országgyűlési képviselője" az Óváros tértől indult túrán elmesélte az épületek, terek és ifjú korának emlékezetes történeteit is. Megtudtuk például, hogy az Elefánt étterem épületét egykor Elefántos háznak hívták: elefántfej díszítette ugyanis a gyarmati áruk boltjának cégérét. Volt, aki Győrből és Székesfehérvárról érkezett a képviselő miatt, akitől az idegenvezetés műfaja sem áll messze – jegyezték meg többen.

A Várkapu Presszó volt akkoriban az egyetlen hely a városban, amely éjfélig is nyitva tartott, és itt ette élete első hamburgerét – árulta el Navracsics Tibor, aki a tavalyi idegenvezetésen sem titkolta, hogy gimnazista barátaival többször járt oda szórakozni. A  Tűztorony vendéglője anno fecskendőháznak épült, itt tartották a tűzoltók felszereléseit – mesélte Navracsics, aki az állomáshelyeknél olykor kérdést is feltett a városról, és a jó választ adókat cukorkával ajándékozta meg.

A délelőtti eseményt követően délután a Petőfi Színház kedvelt művészei, Halas Adelaida és Szeles József kalauzoltak, míg az Óváros téren játékos programok várták a családokat: kincskereső vetélkedőn vehettek részt a méltán híres várban, ahol meglepetés ajándékok találtak gazdára.

Forrás: Napló-online
(Fotó: y)