Gentleman az Utcazenén
2011. június 22. szerda, 23:11 Kulturális hírek

A hazai fesztiválszezon egyik legegyedibb darabja, a Veszprémi Utcazene Fesztivál idén immár 11. alkalommal pezsdíti fel a királynék városának zenei életét július 13-16. között – hangzott el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón, szerdán Veszprémben.

Porga Gyula elmondta, az Utcazene Fesztivál a veszprémiek által leginkább kedvelt és látogatott rendezvény. A megyeszékhely polgármestere kitért rá, az önkormányzat idén 8,3 millió forinttal támogatja az eseményt, és a program utáni takarítást is magára vállalta. Hozzátette, a belvárosban zajló csatornázási munkák nem fogják zavarni az utcazenét. A város vezetése igyekszik megtalálni a megoldást, hogy ez jövőre is így történhessen.

Évekkel ezelőtt egy image kutatás keretében az ideérkező turisták egy bölcs öregemberhez hasonlították Veszprémet. A legújabb eredmények szerint viszont már inkább egy középkorú férfire hasonlít a város – mondta Porga Gyula, aki szerint a változás nagyban köszönhető az Utcazene Fesztiválnak.

 

Dolezsai Gergely, Porga Gyula és Muraközy Péter

“Egyik kedvenc fesztiválunk a Veszprémi Utcazene. Amikor legelőször itt játszottunk, még annyira kezdetleges volt a dolog, hogy emlékszem, virágágyások körül álltunk a Lecsóval”- nyilatkozta korábban Lovasi András a Kispál és a Borz énekese és basszusgitárosa, a kezdeti körülményeket ecsetelve. Annak ellenére, hogy a szervezést eleinte inkább az amatőr lelkesedés jellemezte, abban mindenki egyetértett, hogy ilyen jellegű fesztivál nincs szerte hazánkban. “Annyira spontán volt a buli, hogy a Kispál és a Borz nem is volt meghirdetve” – mondta a zenekar frontembere.

A fesztivál indulása óta eltelt 10 évben sok minden változott: a markánsan egyedi rendezvénynek külföldön is elterjedt a híre. A népszerűség és az ennek köszönhetően növekvő látogatószám mellett ugyanakkor a baráti-családi-közvetlen hangulat továbbra is megmaradt. “Az Utcazene zenei felhozatala ma már felveszi a versenyt bármely világzenei fesztiváléval és nem csak idehaza” – mondta büszkén Muraközy Péter, a rendezvény megálmodója és főszervezője, kiemelve, hogy többek között a Gentleman (D), Roy Paci (I), a Los del Abajo (MEX), Tonino Carotone (ES), az Electric Bazar Cie (F), a Desorden Público (VEN) is szereplnek az esemény fellépői között.


A külföldi sztárok mellett az OTP Bank Nagyszínpadon a magyar vonalat az Irie Maffia Soundsystem képviseli a ghanai Fokn Bois duóval kiegészülve, míg az Óváros Tér Nagyszínpadán a nemzetközi line-up mellett a Kiscsillag hozza a hazai színeket. Továbbra is virul a Veszprém Zenéi Nagyszínpad, ahol országosan is ismert, de veszprémi illetőségű, zenekarok - így például a Vad Fruttik, a Hoolywoodoo vagy a Hősök - lépnek a nagyérdemű elé. Az ország jelentősebb fesztiváljai mára már elképzelhetetlenek veszprémi zenekarok nélkül, és hogy e folyamat ne szakadjon meg és a város újabb zenekarokat, zenészeket adjon az országnak, ezen a színpadon szerda délután egy középiskolai tehetségkutató versenyt szerveznek, szombaton pedig a középiskolás zajzenészek és dj palánták mérettetnek meg a tavaly debütált elektronikus zenei helyszínen. “Ez utóbbiaknak “Alkotó Álom” címmel egész évben - heti rendszerességű - elektronikus zenei szakkört szerveztünk két helyi gimnáziummal közreműködve, jelezvén, hogy az Utcazene már rég nem csupán egy fesztivál”- mondta Muraközy Péter.

A sztárfellépők mellett egyre nagyobb számban jelentkeznek külföldi zenészek az utcazenészek vetélkedőjére is, sőt már a zsűriben is találhatók nemzetközi szakemberek. Így a legjobb zenekarok kiválasztásában részt vesz az olasz Ferrara Buskers Festivál programigazgatója, Stefano Bottoni, valamint Jehan Paumero zenész, promoter Franciaországból és Martinka János, a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál részéről. A nemzetközi vonalat erősíti, hogy a zsűri a legjobbaknak más utcazenei fesztiválokon is lehetőséget biztosít a fellépésre. Hasonló konstrukcióban a veszprémi fesztiválon is fellép idén az erdélyi utcazene fesztivál győztese. 

Újdonságnak számít idén a fellépők kiválasztása is – említette Dolezsai Gergely az OTP Bank marketingkommunikációs osztályvezetője. A fesztiválon összesen húsz zenész vagy zenekar vehet részt, amelyből 18 előadót a beküldött anyagok alapján a zsűri választott ki. Mellettük és a 19. tavalyi erdélyi győztes mellett további egy fellépőt a közönség szavazhat be az OTP Bank Facebook és Iwiw oldalán.

Az esemény ideje alatt az összekalapozott "apró" mellett akár 1.000.000 forint összdíjazásban is részesülhet az a szólista vagy zenekar, akit a zsűri, illetve a közönség „Veszprém utcái legjobb muzsikusá”-nak választ. Háromtagú szakmai zsűri dönt 500 ezer forint sorsáról, további 500 ezer forintot pedig a fesztivál közönsége ítél oda az általa legjobbnak tartott előadónak, az OTP Bank közösségi oldalán zajló szavazáson.

A rendezvényt idén szeretné zöldebbé tenni a veszprémi Csalán Egyesület. Egyik elképzelésük ennek érdekében, hogy arra buzdítják a közönséget, hozzák el magukról a poharaikat, és az egész rendezvény alatt abból fogyasszanak, így kevesebb műanyagot használnak, és kevesebb hulladékot is termelnek. 

Csütörtöktől információs pavilon nyílik a Kossuth utcán, ahol minden részletről tájékozódni lehet, illetve jegyeket is lehet vásárolni. A tavalyi évhez hasonlóan a hagyományos értelemben vett Utcazene Fesztivál ingyenesen látogatható. A várban rendezett koncertekre napijegy és bérlet is vásárolható (a befogadóképesség eléréséig).

Bérlet elővételben: 3500 Ft
Bérlet a helyszínen: 4500 Ft
Csütörtöki napijegy: 2000 Ft
Pénteki napijegy: 1500 Ft
Szombat napijegy: 1500 Ft

További részletekért látogasson el a Veszprémi Utcazene Fesztivál honlapjára (www.utcazene.hu) vagy az OTP Bank Facebook vagy Iwiw oldalára! (http://facebook.com/otpbank.hu, http://iwiw.hu/otpbank)

 

Forrás: Indexveszprém.hu
(Kép: y)
 

Kulturális oldalak, folyóiratok: