Két évtizede szabadon
2011. június 20. hétfő, 03:02 Kulturális hírek

Húsz éve hagyta el az országot az utolsó szovjet katona, ebből az alkalomból nyílt kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban Felszabadulástól a megszabadulásig címmel.


Dr. Limbacher Gábor

MH Légierő Zenekar egyedülálló produkciójával kezdődött a kiállítás megnyitó ünnepélyes programja szombaton délután, majd dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, a Laczkó Dezső Múzeum és a Veszprém Megyei Múzeumigazgatóság vállalkozott arra, hogy egy országos jelentőségű gyűjteményt állít össze a Hadtörténeti Múzeum együttműködésével a szovjet csapatkivonás 20. évfordulója alkalmából.


Dr. Kedves Gyula

Dr. Kedves Gyula, Hadtörténeti Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, ez egy ünnep, hiszen egy-egy kiállítás megnyitója mindig kitárulkozást jelent a közönség felé. Azért vagyunk itt, hogy találkozzunk azzal a csodával, hogy miként válnak kulturális élménnyé a holt tárgyak, dokumentumok. – A 90-es években a felszabadulásból megszabadulás lett, eltávoztak a szovjet katonák és lehetőség adódott, hogy megszállás nélkül dönthettünk sorsunkról – emelte ki dr. Kedves Gyula.

A tárlat a lakossággal együtt készült, célja, hogy felelevenítsen egy sokat vitatott korszakot az emberi, hétköznapi oldalról – túlmutatva a politikai csatározáson. A gyűjtemény 2012. január 22-ig tekinthető meg.

 

Forrás: Vehir.hu