Viharos avatás
2011. június 09. csütörtök, 11:23 Kulturális hírek

Felhőszakadás közepette avatták fel kedden Auer Lipót emléktábláját a Thököly utcában található szülőházának falán.

A napos délután kezdődő rendezvényen dr. M. Tóth Antal a VEAB zenetudományi munkabizottságának elnöke emlékezett a veszprémi születésű világhírű hegedűművészre és zeneszerzőre.


Dr. M. Tóth Antal

– A művésznek sok munkával, szerénységgel – Auer Lipót szavaival – komolyan és becsülettel mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy mesterré váljon. Ehhez a tehetség alapvetően szükséges, de nem elegendő. Kitartással, a tökéletességre törekedve kell elsajátítani a hangszer megszólaltatásának minden technikáját. A hegedűművész életét feldolgozó film címe okkal lett „Ágak és gyökerek”. Tápláló gyökerek kellenek ahhoz, hogy az ígéret, a lehetőség megvalósuljon, hogy egy kis magyar város törekvő iparosának fiából a zenetörténet egyik legnagyobb hatású hegedűpedagógusa legyen. Auer Lipót gyökerei Veszprémben voltak, legyünk büszkék városunk egyik legnagyobb szülöttjére, és próbáljuk meg gazdag életművének tanulságaival saját életünket jobbá és szebbé tenni – mondta beszédében dr. M. Tóth Antal.

Brányi Mária alpolgármester avatóbeszédében visszaemlékezett Auer Lipót életútjára és karrierjére. Kiemelte, a magyar muzsikusra egyaránt büszke Európa, Oroszország és az Egyesült Államok.


Brányi Mária

– Auer Lipót Veszprémtől Szentpéterváron át New Yorkig ívelő páratlan életútja és pedagógiai nagysága nyilvánvaló tény. Nagy az adósságunk, hogy ezt Magyarországon és külföldön, de mindenekelőtt itt, Veszprémben közismertté tegyük. Auer Lipót veszprémi emlékezetének és tiszteletének kialakításában vannak már eredményeink. Mi, veszprémiek, büszkék vagyunk zenei helytörténeti értékeinkre. Támogatnunk kell, hogy Auer Lipót magyarországi kultuszának városunk legyen a középpontja – ennek a szándéknak szellemében született meg a művész gyerekkori lakóhelyét megjelölő emléktáblának gondolata is. Jelképes ajándék Auer születésnapján az emléktábla – Dienes Attila szobrászművész alkotása –, az ünnepelt iránti tiszteletünk kifejezése. De ezzel együtt valamennyi veszprémi polgár kapott ma egy ajándékot, amely arra emlékeztet, hogy meg kell tudunk becsülni értékeinket – fogalmazott alpolgármesterünk

A méltató beszédek után aztán zuhogó esőben leplezte le az emléktáblát, és helyezte el koszorúját Veszprém alpolgármestere.

A rendezvényen a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola diákja – Laki Gabriella és Román Iván – adták elő zenei produkciójukat.

Az avatás után a megyei könyvtár Kisfaludy-termében bemutatták Rakos Miklós tanulmánykötetét, valamint Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész adott hangversenyt.

Az emléktábla elhelyezését Veszprém Város Művészeti Társasága kezdeményezte, és a város önkormányzata valósította meg.

Auer Lipót Veszprémben született, Budapesten – a szintén veszprémi – Ridley-Kohne Dávidnál, Bécsben Jakob Dontnál, majd Hannoverben Joachim Józsefnél tanult. Ezután Szentpétervárott telepedett le, és a Szentpétervári Konzervatóriumban tanított 1868-tól egészen 1917-ig. Az 1917-es bolsevik hatalomátvétel után az Egyesült Államokba menekült. A „Curtis Institute of Music” (Philadelphia) és „Institute of Musical Art” (New York) intézményekben tanított. 1926-ban megkapta az amerikai állampolgárságot.

Forrás: Vehir.hu

 

Kulturális oldalak, folyóiratok: