A fejlesztések nyomán nő Veszprém vonzereje
2020. augusztus 12. szerda, 17:15 Közéleti hírek

Az egyházi épületek megújítása mellett új bemutatóhelyekkel és turisztikai szolgáltatásokkal bővül a veszprémi vár az EKF-programhoz megítélt kormányzati támogatásnak köszönhetően.

Ahogyan arról már beszámoltunk, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programhoz kapcsolódóan közel 40 milliárd forinttal támogatja az állam a Veszprémi Főegyházmegyét a veszprémi vár épületeinek felújításában 2024-ig.

Az egyházi műemlékegyüttes fejlesztésének célja a kulturális és az örökségturizmus erősítése, valamint kiemelt szerepet kapnak a vallási és zarándokturisztikai elemek is, tájékoztatott a veszprémi érsekség.

Az érseki palota – amelynek külső és részleges belső korszerűsítését 2018-ban végezték el – emeleti dísztereit felújítják, és ezzel visszaállítják az eredeti enteriőröket. Felújítják a palota érseki kápolnáját, míg a pincében borturisztikai bemutatóteret alakítanak ki.

A Szent Mihály-székesegyház teljes belső és külső felújítását elvégzik, ennek részeként bővítik és korszerűsítik az orgonát.

A programban felújítják és restaurálják a Szent Imre piarista templomot is. A fejlesztéssel lehetővé válik, hogy az érsekség az eddig megfelelő tér hiánya miatt ki nem állított műtárgyait bemutassa, tovább növelve a vár turisztikai vonzerejét.

A projekt részeként az érsekség tulajdonába kerül a Körmendy-palota és a Dravecz-palota. Ezekben és a Tejfalussy-palotában hozzák létre a Boldog Gizella Egyházművészeti Gyűjteményt. A három patinás épületben panorámateraszos kávézó, étterem és ajándékbolt is helyet kap.

A Nagyszemináriumban – amelynek tulajdonjoga a projekt keretében kerül a Veszprémi Főegyházmegyéhez – helyezik el a Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltárat, valamint 200 fős nagytermet és zarándokszállást is kialakítanak az épületben.

A vár infrastrukturális fejlesztésével jelenleg hiányzó szolgáltatások is létrejönnek: a már említett új szálláshely és étterem mellett a piarista rendház és az egykori piarista gimnázium épületében négycsillagos szálloda, bisztró és konferenciatermek kapnak helyet.

A fejlesztés részeként megújul a Szent Benedek-hegyre vezető sétány. Az elképzelések között szerepel egységes jegyrendszer kialakítása, míg a Vár utcában modern utcabútorok kihelyezése, interaktív installációk és fotópontok létrehozása. 

Az egykori piarista gimnázium épülete – amely 2008-ig a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolának adott otthont – rászolgált már a teljes körű felújításra.

A múlt héten megjelent kormányhatározat szerint az állam a projekt megvalósítására idén 17,7 milliárd forintot, jövőre 12,9 milliárd forintot, 2022-ben 3,2 milliárdot, míg 2024-ben 5 milliárd forintot biztosít a Veszprémi Főegyházmegyének.


Forrás: Napló-Online.hu
(Kép: Balogh Ákos)