Közgyűlés: új szobrok és módosított költségvetés
2020. június 27. szombat, 10:06 Közéleti hírek

A költségvetés módosításáról, szobrok kihelyezéséről és a rendőrség tavalyi beszámolójáról is döntöttek a képviselők a három hónap után összehívott rendkívüli közgyűlésen pénteken.

Kitűnőre vizsgázott a közösség immunrendszere az elmúlt három hónapban, mondta Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester közgyűlési bevezetőjében, köszönetet mondva a veszprémi polgároknak és a frontvonalban dolgozóknak a helytállásért, a polgármesteri hivatal munkatársainak, a pedagógusoknak, a gazdasági társaságoknak és valamennyi önkormányzati képviselőnek a munkájáért.

Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P) frakcióvezető azt indítványozta, nevezzen el a város közterületet Auer Lipót zeneszerzőről Veszprémben. Porga Gyula közölte, felkéri a közterületi munkacsoportot, hogy javasoljanak olyan közterületet a közgyűlésnek, amely felveheti Auer nevét.

Benczik Gabriella (MSZP-LMP-P) önkormányzati képviselő felszólalásában arról érdeklődött, biztosítja-e a város a déli elkerülő felújítása után a Cholnoky-lakótelepen élőknek a Látó-hegyre való átjutást. A polgármester elmondta, jelenleg sincs gyalogátkelő a Látó-hegyre. Hozzátette, mindent megtettek, hogy javítsanak a helyzeten, a NIF Zrt. azonban nem támogatta az átvezetést, a városnak pedig nincs forrása arra, hogy gyaloghidat építsen a négysávossá váló út felett.

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) a vasútállomás megújításának ütemezéséről nyújtott be interpellációt. Porga Gyula közölte, a pályaudvar korábbi tervét átdolgozzák, ami 2021 tavaszra lehet kész, míg a kivitelezésnek 2022 végére kell befejeződnie.

A közgyűlés döntött az idei költségvetés módosításáról. Az önkormányzat az iparűzési adóbevétel 400 millió forintos csökkenésével számol, valamint az idegenforgalmi adó esetében 45 millió forinttal kevesebb bevételhez jut a költségvetés, mint amivel februárban terveztek. Áprilisban már mintegy 450 millió forinttal kellett módosítani a büdzsét, így összesen mintegy 900 millió forinttal módosultak a költségvetés számai, a bevételkiesést a kiadások csökkentésével éri el az önkormányzat.

Egyhangúlag fogadták el a képviselők a rendőrség és a katasztrófavédelem tavalyi évről szóló beszámolóit. Rausz István veszprémi rendőrkapitány kiemelte, a százezer lakosra jutó bűncselekmények száma Veszprémben kimagaslóan alacsony országos összevetésben. Bár 2018-hoz képest emelkedett a jogsértések száma, ennek egyik oka, hogy jóval több ittas vezetőt szűrtek ki, mint korábban.

 

Fellegi Norbert és Rausz István számoltak be a rendőrség tavalyi munkájáról

Fellegi Norbert megyei főkapitány arról beszélt, Rausz István vezetésével példaértékű tevékenységet folytat a városi kapitányság, ahol alig 200 folyamatban lévő ügy van jelenleg, és országosan is kiemelkedő a felderítési, nyomozáseredményességi mutatója.

A testület arról is döntött, hogy Kolodko Mihály szobrászművész három alkotását helyezik el veszprémi közterületeken a közeljövőben Török Balázs vállalkozó kezdeményezésére.

Az önkormányzat 6,5 százalékkal emeli a gyermekétkeztetés díjait szeptembertől.

A Veszprém Arénát korábban üzemeltető Csarnok Kft.-t – a sportcsarnokot már az állam üzemelteti – átalakítják, és az EKF2023 program infrastrukturális beruházásait hajtja végre. A társaság Veszprém 2023 néven működik tovább Lamos Péter ügyvezető irányításával.

 
Forrás: Napló-Online.hu
(Kép: Penovác Károly)