Elhunyt Molnár Sándor
2022. október 07. péntek, 00:00 Közéleti hírek

Életének 70. évében elhunyt Molnár Sándor, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosa, Veszprém kulturális életének egyik meghatározó alakja, a város Gizella-díjas kitüntetettje.

Molnár Sándor 1953-ban született Veszprémben. Kezdetben órásmesterként és ékszerészként dolgozott, 2005-ben vette át az „Utas és Holdvilág Antikváriumot” és lett a törzsközönségének vezetője. Az üzlet akkori törzsanyagát Molnár Sándor édesapjának könyvtára jelentette. Felismerte, hogy az elektronika világában különös értéke és hangulata van az igényesen nyomtatott, kötött ritkaságoknak.

Vezetése alatt az antikvárium kellemes beszélgetések, megnyugtató böngészések állandó színhelyévé vált a veszprémiek és a turisták számára egyaránt. Számos közönségtalálkozót szervezett írókkal, zenészekkel, színészekkel, közéleti személyiségekkel, elősegítve a város kulturális programjainak színesítését. Gyakori résztvevője volt jótékonysági akcióknak is, olvasókört indított, de zenerajongók számára is biztosított klubot. Olvasói számára olyan közösségi otthont teremtett, ahol a kultúra jegyében lehetett beszélgetni, vitázni, egyszóval ápolni a veszprémiséget és gazdagodni szellemileg.

Molnár Sándor elhivatott zenerajongó is volt. Üzletében a könyvek mellett nagyszámú bakelitlemez-gyűjteménnyel is rendelkezett, saját ízléséhez elsősorban a XX. század rockzenéje állt legközelebb, de a jazz-ben és blues-ban is megtalálta az elmélyülés szépségét.

Veszprém város 2017-ben munkásságanak elismeréseként Gizella-díjjal tüntette ki.

Október 7-én, pénteken az antikváriumos jó barátja, Kilián László, veszprémi író szervez megemlékezést az Utas és Holdvilág Antikvárium előtt, melyre várják Sándor ismerőseit, barátait és tisztelőit.


Forrás: Vehír.hu