Az ősz első közgyűlése
2022. szeptember 29. csütörtök, 20:40 Közéleti hírek

Az alapszolgáltatásokat biztosítják  Módosítások a parkolási rendeletben

A parkolási zónák és díjak megváltoztatásáról, valamint energetikai tanács létrehozásáról is döntött a közgyűlés csütörtöki ülésén.

Interpellációjában Hartmann Ferenc (MSZP–LMP–P) frakcióvezető arról érdeklődött, hogy milyen hatással van az energiaválság az önkormányzati fenntartású intézmények működésére.

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, az önkormányzat szerződései december 31-ig érvényesek a gáz és villamosenergia esetében is.

Kiemelte, az alapszolgáltatásokat folyamatosan biztosítani fogják, nem zárhat be sem bölcsőde és óvoda, sem szociális és egészségügyi intézmény.

A polgármester ugyanakkor megjegyezte, előfordulhat, hogy ezeken az intézménytípusokon kívül más szolgáltatásokat a téli időszakban ideiglenesen szüneteltetni kell.

Leszögezte, nem terveznek elbocsátást az önkormányzatnál és a városi intézményeknél, valamint azt is elmondta, a gáz és áram árának emelkedése nem érinti a városban folyamatban lévő beruházásokat.

Az energiaválságra reagálva a közgyűlés Energetikai tanácsot hozott létre, amely megvizsgálja és közgyűlési döntésre készíti elő a jövőben a gáz- és villamosenergiafogyasztást érintő takarékossági intézkedéseket.

A képviselők döntöttek a parkolási rendszer módosításáról

A változtatással több olyan utca kerül a parkolóövezetbe, ahol korábban ingyenes volt a parkolás. Több utca és parkoló az olcsóbb zónából a drágábba került, valamint emelkednek a díjak is.

November elsejétől a piros zónában 480, a zöldben 320, míg a sárga parkolási övezetben 200 forintot kell fizetni a parkolásért óránként. Újdonság az is, hogy a piros zónában szombatonként 7 és 12 óra között is fizetni kell a parkolásért.

A közgyűlés döntése értelmében közel tíz év után emelkednek a közösségi közlekedés jegy- és bérletárai. Az elővételes menetjegy 350 forintba, a teljes árú havi bérlet 8750 forintba, míg a tanuló és nyugdíjas havi bérlet 3500 forintba kerül novembertől.

Szintén novembertől 25 százalékkal emeli a VKSZ Zrt. a temetési szolgáltatási és sírhelymegváltási díjakat a veszprémi köztemetőkben.

Sürgősségi indítványként döntött a testület arról egyhangúlag, hogy felmondja a településrendezési szerződést az önkormányzat a Csererdőn azzal a társasággal, amely a városrészi gyűjtőút tulajdonosa, és birtokolja az ipari területen működő cégeket is kiszolgáló vízivezetéket.

Porga Gyula elmondta, a döntés oka, hogy a jelenlegi tulajdonos elvárásai túlzóak a többi társasággal szemben, ezért felmondják a céggel tavaly megkötött szerződést, és elindítják a jelenleg magántulajdonú út és víziközmű önkormányzati kisajátítását. Ennek költségét a városrészben működő cégek vállalták magukra.


Forrás: Napló
Kép: Penovác Károly