Kamerák számolják az üres parkolóhelyeket
2022. szeptember 28. szerda, 07:37 Közéleti hírek

Év elejéig két ütemben épít ki okos parkolási és forgalomirányítási rendszert a VKSZ Zrt. a VEB 2023 Zrt támogatásával. A rendszert kedden mutatták be sajtótájékoztató keretében.

Porga Gyula polgármester emlékezetett: a közgyűlés 2017-ben fogadta el a város fenntartható mobilitási tervét, melynek egyik fontos kérdése a parkolás fejlesztése.

Ebben sokat fejlődött a megyeszékhely: a jelenleg is zajló parkolóház-építések, valamint a 2023-ra a bútorgyár és a szikvíz-parkoló helyén kijelölendő megállóhelyek révén jövőre összesen ezerrel nő meg a belvárosban és közelében található parkolóhelyek száma.

Ugyanakkor azt is meg kell oldani, hogy az autósok könnyen megtalálják ezeket a helyeket, hiszen

a belváros forgalmának 15 százalékát a parkolóhelyet kereső autósok adják.

Ha létezik egy okos rendszer, ami valós idejű adatok révén segít a forgalom irányításában, azzal ez a helyzet jelentősen javulhat.


Temesvári Balázs, Porga Gyula, Mészáros Zoltán

Mészáros Zoltán, a VEB 2023 Zrt. főtanácsadója megjegyezte: a város szerkezete, a terek szűkössége nem tesz lehetővé a most zajlóhoz hasonló léptékű parkolóhely-bővítést, így a meglévő lehetőségeket kell minél hatékonyabban kihasználni.

Ezen a téren az Európa Kulturális Fővárosa program koordinátorai támogatandónak tartották a VKSZ Zrt. célkitűzéseit, az okos parkolási rendszer kiépítése így két lépcsőben, 90 és 290 millió forintos támogatással valósulhat meg. 

A rendszer működését Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója vázolta. A városban 25 helyszínen 47 darab kamerából álló rendszert építenek ki, ezek a parkolóhelyek telítettségét figyelik és az ezzel kapcsolódó adatokat gyűjtik.

A vezérigazgató megjegyezte: a kamerák nem gyűjtenek személyes adatokat, nem figyelik a rendszámokat, csak a szabad parkolóhelyek számát mérik fel.

Ezeket az adatokat aztán igyekeznek az autósok hasznára fordítani: év elejéig LED-es tájékoztató táblákat helyeznek ki a város több pontján, ezek igazítják majd útba az elérhető parkolóhelyekre a sofőröket. Az adatokat akár olyan nagyobb szolgáltatók részére is rendelkezésre tudják bocsátani, mint a Google vagy a Waze, és készülnek saját fejlesztésű applikációik is, így a felhasználók a saját eszközeiken is nyomon tudják követni a parkolók telítettségét.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila