Ráismerni, de mégsem ugyanolyan lett a Hangvilla
2022. július 31. vasárnap, 09:21 Közéleti hírek

Sokkal inkább nevezhető ráncfelvarrásnak, mint átalakításnak az, ami a Hangvillában történt az elmúlt másfél hónapban, mégis a végeredmény szemmel látható már akkor is, ha belépünk Veszprém és a régió első számú kulturális központjába. A nagyközönség számára a jövő héten induló Auer Hegedűfesztiválon debütál a megújult Hangvilla.

Kilenc évvel ezelőtt, 2013-ban kezdődött a Hangvilla története, ekkor a belvárosi rehabilitációval együtt az egykori Séd mozi épülete is átalakult, pontosabban a helyén megépült egy olyan multifunkcionális központ, ami egyszerre ad otthont a kulturális programoknak – elsősorban zenés rendezvényeknek – konferenciákat, színházi darabokat, kiállításokat lehet benne szervezni és még kávézó és étterem is üzemel benne.

A Hangvilla egyedi épülete – amit, ha madártávlatból nézünk egy zongorát formál – építészeti Nívó-díjban is részesült akkor. Most közel 10 év elteltével elérkezett az idő és nem utolsó sorban a lehetőség, hogy néhány részletében megújítsák az épületet.


Ahogy Bélafi László, a Hangvilla igazgatója fogalmazott, amikor vendégeket várunk, a saját otthonunkat is kitakarítjuk, rendbe rakjuk, ugyanez a helyzet a Hangvillánál is, hiszen készülve a 2023-mas Európa Kulturális Főváros évre, az épület és funkciói is újabb külsőt kapott.

Mindez péntek délután hangzott el, amikor nyilvános bejárást tartottak a sajtó képviselői, valamint néhány, előzetesen regisztráló veszpréminek a Hangvillában.

Az eseményen Porga Gyula polgármester is jelen volt, aki felidézte a 2013-mas nagyszabású városfejlesztési projektet, amiben nem kevesebb mint 24 konzorciumi partner vett részt, az önkormányzat mellett többségében helyi vállalkozók. Összehasonlításképpen hasonló projektnél Magyarországon Veszprém után a legtöbb együttműködés összesen 4 tagot számlált.

A Hangvilla is ennek a szellemében épült meg abban az időben, viszont most az EKF-nek is köszönhetően több fontos felújítást is el tudtak végezni a komplexumon.

A bejárás során ezeket pontról pontra bemutatták a jelenlévőknek, ahol ott voltak a tervező és a kivitelező (Vemévszer Kft.), valamint a projektet lebonyolító Veszprém 2030 Kft. illetékesei is.

Már kívülről is szembetűnő, hogy az épületnek a Brusznyai Árpád út felé néző jellegzetes logója – bár formájában ismerős – de színeiben és anyagában jól láthatóan megújult.

Az épületbe lépve már sokkal egyértelműbbek a változások. Rögtön feltűnik, hogy a padló néhány kivételtől eltekintve, mint például a vizesblokkok, vagy a lépcsőház, égszínkék színű lett.

Bélafi László elmondta, azért döntöttek az egységes padlóburkolat mellett, mert a Hangvilla terei organikus rendszert alkotnak, az egész épület hajlik, kanyarodik, így pedig a párhuzamos és merőleges formát alkotó járólapok nem illettek bele az egészbe.


A plafonra rátérve, a zárófödémen és a lépcsőház kivételével mindenhol sötétszürke, már-már fekete színű lett, kiemelve az épület eleganciáját.

A földszinten található kávézó bárpultja „bemozdult” a vendégtér közepébe, így egy sokkal hangulatosabb tér jött létre, ráadásul az üvegfalak elé pult és bárszékek kerültek, valamint laptoptöltő állások is. Ezzel a változtatással a Hangvilla transzparenciáját igyekeztek még inkább kiemelni és becsalogatni az utcáról is a vendégeket.

Ezen kívül megújultak a közlekedők, a galéria, a kamaraterem, a konferenciaterem és hamarosan elkészül az alagsorban az Expresszó is. A Hangvillába még új spot-lámpák, digitális hirdetőtáblák kerültek a számos másik kisebb fejlesztés mellett.


A munkák március 31-én kezdődtek és június 15-ig a közönség csaknem teljes egészében használhatta a Hangvilla minden részét. Másnap a Hangvilla bezárt és 6 héten át a kivitelező vette birtokba az épületet. Ez alól csak az étterem volt kivétel, ami végig működött.

A Hangvilla felújításának volumenét jól érzékeltetik a számok is: több, mint 1100 m2 padlóburkolat kapott egyedi kék színt, 4000 m2 falat és födémet festettek át, csaknem 30 új ajtó és ablak került az épületbe. Megújult a recepciós pult, több álmennyezet és 400 m2 új faburkolatot is beépítettek. Mindez összesen 308 millió forintba került.

Képgaléria itt >>


Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint