Veszprémet Bánddal összekötő kerékpárút épült
2022. július 10. vasárnap, 08:20 Közéleti hírek

Bicikliút a Séd mentén

A közelmúltban befejeződött a megyeszékhelyet Bánddal összekötő kerékpárút építése. Bár a hivatalos átadót később tartják, a kerékpárosok már birtokba vették a páratlan szépségű környezetben haladó bringautat.

A veszprémi Laczkó-forrás közeléből induló kerékpárutat több mint hat kilométer hosszan építették ki Márkóig és Bándig, a legnagyobb része közigazgatásilag Veszprémhez tartozik.

A nyomvonal a Veszprémvölgyi utcából indul, majd a Séd mellett a meglévő közúti híd alatt halad át a körgyűrű alatt, ezután pedig a Csatár-hegy tövében, a Séd patak bal oldalán – a folyásirány szerinti jobb oldalon – folytatódik.

Veszprém közigazgatási területén 4464 méter hosszú szakasz épült, a Márkóhoz tartozó területen mintegy 603 méter épült, és csaknem 1750 méteren festették fel a kerékpárutat, míg Bánd esetében az épített szakasz hossza 1075 méter, a felfestésé 2970 méter, közölte érdeklődésünkre a veszprémi önkormányzat Városfejlesztési Irodája.

A bicikliút megépítése megkönnyíti a Márkóról és Bándról Veszprémbe munkába járók közlekedését, valamint a nyomvonal turisztikai célokat is szolgál.


A mezőgazdasági területek elérhetősége és a biztonságos kerékpáros forgalom lebonyolítása miatt az út három méter széles.

A kerékpárútra a biciklisek mellett engedéllyel behajthatnak a szomszédos területekre mezőgazdasági, erdészeti és közműkezelési céllal érkező gépjárművek, egyéb gépjármű azonban nem használhatja a bicikliutat, hívta fel a figyelmet az önkormányzat.

A kerékpárút teljes egészében európai uniós pályázati forrásból készült mintegy 253,5 millió forintból.

 
Forrás: Napló
Kép: Pesthy Márton