Ég a negyedik gyertya is a város adventi koszorúján
2021. december 18. szombat, 20:54 Közéleti hírek

Az utolsó adventi gyertyát Porga Gyula polgármester Udvardi György érsekkel közösen gyújtotta meg szombat délután az Óváros téren. Ezzel teljes lett az adventi kör, s immár négy gyertya emlékeztet a Megváltó érkezésére, a karácsony békéjének és szeretetének befogadására.

Udvardy György érsek ünnepi beszédében úgy fogalmazott, boldogságra vagyunk teremtve, s életünk minden pillanatában ezt a boldogságot keressük, amihez számos célt tűzünk ki magunk elé.

Az ünnepeink, különösen karácsony időszaka pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a boldogságunk túlmutat vágyainkon, pillanatnyi elgondolásainkon, reménykedéseinken.


A karácsony Jézus Krisztusnak, Isten fiának a születése, aki éli a mi sorsunkat, vállalja mindazt, ami mi magunk vagyunk. De Jézus egyben az emberi méltóságról is tanít, arról, hogy ember drága az Istennek, aki azon munkálkodik, hogy boldogok tudjunk lenni.

A boldogságkeresésünk pedig akkor teljesedik be, amikor befogadjuk az Isten által felkínált boldogságot, ami nem pusztán egy hangulat, hanem életeket átjáró meggyőződés.

Ez a meggyőződés segít bennünket, hogy másokra is figyeljünk, közösségben gondolkodjunk, legyen erőnk küzdeni a megbocsátásért, a család szentségéért, a szülő-gyermek kapcsolatáért, a megbocsájtásért és az igazságért. Hiszen a boldogságunk mások nélkül nem valósulhat meg – fogalmazott az érsek.


Porga Gyula szerint az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtásával minden héten növeljük a világosságot, aminek a végén a csoda megérkezése vár bennünket.

A polgármester úgy fogalmazott, az elmúlt másfél-két év nehézségei még inkább kinyitották a figyelmünket, és megmutatta, hogy mennyire hajlamosak voltunk korábban elmenni az élet apró csodái mellett.

„Az idei advent üzenete tehát az is, hogy lássuk meg ezeket a kicsi csodákat, hiszen minden nap tartogat egy-egy különlegességet. Mert az elmúlt időszakban azt is megtapasztalhattuk, hogy érdemes a városért, a közösségért is dolgozni, s erre a közösségre számíthatunk, és bármilyen nehézség érjen is bennünket, a csoda végül megérkezik.”


Az ünnepi gyertyagyújtáson Módri Györgyi, a Petőfi Színház művésze és Csizsinszky Cecília működött közre.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila