A legkorszerűbb buszok érkeztek Veszprémbe
2021. december 16. csütörtök, 20:20 Közéleti hírek

Csütörtökön tíz busz érkezett Veszprémbe, a V-Busz Kft. új járművei december 20-án, hétfőtől állnak forgalomba. Az év végéig megérkezik a többi új busz is, így januártól 28 új szóló és 14 új csuklós autóbusz közlekedik a város útjain, jelentette be Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP), aki történelmi pillanatnak nevezte az új, nullkilométeres buszok érkezését. Hangsúlyozta, január elsejétől a hónap végéig a lakosság ingyenesen használhatja az új buszokat.

Felidézte, három éve még Veszprémben jártak a legidősebb buszok, a flotta átlagéletkora megközelítette a harminc évet. Ehhez képest 2022 januárjától a hazai városok között a legfiatalabb buszflotta Veszprémben üzemel majd.

A polgármester kitért rá, nem voltak könnyűek az elmúlt évek, de jól döntöttek, hogy a város a saját kezébe vette a közösségi közlekedés üzemeltetését. Kiemelte, a korszerűvé váló közösségi közlekedés alternatívája lehet az autós közlekedésnek.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) kiemelte, a kormány a Modern Városok Programban példa nélküli módon fejlesztette-fejleszti a városokat. Hozzátette, a fejlesztések – például Veszprémben az új sportuszoda, a Csermák zeneiskola megújítása vagy az új tornászgyakorló – mit sem érnek, ha nem lehet őket megközelíteni korszerű járművekkel.

Elmondta, a kormány által finanszírozott programba bekerült a belterületi utak fejlesztése is, ami hozzájárulhat a buszok élettartamának növeléséhez. Kiemelte, a polgármester végig hitt és kitartott az új buszflotta beszerzése mellett, a város által finanszírozott beruházás az önkormányzat erejét is jelzi.

Hoyos György, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. buszüzletág-igazgatója jelképesen egy slusszkulcsot adott Porga Gyulának és a város lakóinak, majd balesetmentes, komfortos utazást kívánt a veszprémieknek. Hoyos György kérdésünkre elmondta, új generációs járműcsalád érkezett Veszprémbe, amelyet a gyártó két éve mutatott be.

Az EURO VI-os motorral szerelt buszok meghajtását hibrid technológia egészíti ki. A buszok start-stop rendszerrel működnek, ami azt jelenti, hogy amikor a jármű megáll  például a piros lámpánál vagy a megállóban , a rendszer leállítja a dízelmotort, segítve az üzemanyagmegtakarítást.

Minden autóbusz alacsonypadlós, automataváltóval szerelt, klímaberendezéssel és utastájékoztató rendszerrel, valamint kamerákkal van ellátva. Magyarországon Veszprém az első település, ahol ezek a járművek forgalomba állnak.

Polgári István, a V-Busz Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, a flotta összértéke 3,8 milliárd forint, amelyet 12 éves futamidejű hitelből finanszíroz a város.

A sofőrök megkapták az elméleti felkészítést, a gyakorlati képzést a következő napokban tartják. Megjegyezte, a sofőröket új formaruhában láthatják az utasok a következő napoktól.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Pesthy Márton