Vitára bocsátják Veszprém 2030-ig szóló stratégiáját
2021. december 16. csütörtök, 09:21 Közéleti hírek

Porga Gyula polgármester a közösségi médián keresztül kérte a veszprémieket, hogy mondják el véleményüket a város és a térség 2030-ig szóló stratégiájáról. Ehhez egy vitairatot is közzétettek, ami öt témakörön keresztül mutatja be a célokat és az azokhoz vezető lehetséges utat.

2023-ban Veszprém egész Európa előtt bemutathatja kultúráját és kreatív megoldásait. Erre az alkalomra már évek óta készülnek az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokában, viszont egy magára adó város nem csak 2-3 évre tervez előre, hanem hosszabb távon vannak céljai, kezdte Porga Gyula a gondolatait a közösségi médiában közzétett videójában.

Veszprémben 2030 az a dátum, amire vonatkozóan konkrét tervek születtek, hogy hol akar elhelyezkedni az európai színtéren, milyen adottságokkal és lehetőségekkel bíró város szeretne lenni Veszprém.

„Azt szeretnénk, hogy 2030-ra Veszprém Európa legélhetőbb 20 városa közé kerüljön a saját kategóriájában”

 mondta a polgármester, aki ezzel kijelölte azt a célt, aminek a jövőben számos feladatot, projektet és városi programot alárendelnek majd.

Ezzel kapcsolatban megszültetett egy tanulmány is, aminek elkészítésében 100 veszprémi intézményvezető és vállalat vett részt, hogy megfogalmazzák a város 2030-as vízióját, ami tömören az alábbiakat tartalmazza:

„2030-ra Veszprém a harmónia, a magas életminőség és az erős közösségek városa lesz. Különféle életmódok, különféle életvitelek mind megtalálhatják a maguk közegét, közösen élhetik meg a veszprémiség szépségét és mindazon jó dolgok egyedi és különleges kombinációját, amit csak Veszprém és régiója tud megadni. Ez a Veszprém egyszerre lesz országszerte ismert arról, hogy a közszolgáltatások, a szabadidős és sportlehetőségek, a közösségi élet, a gasztronómiai kínálat, de még az utcák és terek hangulata, szépsége is párját ritkítja itt – és egyszerre lesz Európa-szerte ismert kulturális központ, ami a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa év után is népszerű célpont, Európa élhető városai húszas toplistájának tagja. Környezetével, a Bakonnyal és a Balatonnal kiegészülve páratlan egységét kínálja a kiegyensúlyozott, békés és szabad élet minden feltételének.”

Az ezt taglaló tanulmányból aztán készült egy vitairat is, ezen a ponton pedig bárki bekapcsolódhat az eszmecserébe, ugyanis a városi honlapon már elérhetővé tették a programpontok leírását és egy online lehetőséget is, amelyen keresztül bárki leírhatja véleményét.

E vitaanyag öt irányt rajzol fel, amelyek mentén továbbgondolható, milyen Veszprémet szeretnének látni az itt élők 2030-ban:

1. Stabil pozíció Európa kulturális térképén
2. 
Veszprém, a Bakony és a Balaton regionális egysége
3
Magas életminőséget biztosító szolgáltatások
    3a. Zöld és fenntartható Veszprém
    3b. Hatékony közlekedés kettő, négy és több keréken
4. Erős K+F+I profil
5. 
Veszprém, a digitalizáció nyújtotta lehetőségek mintavárosa

A programpontok között megjelennek például a különböző „okosváros” megoldások – ilyen volt korábbról a V-Busz utazástervező alkalmazása –, de a Pannon Egyetem szerepe is kirajzolódik a stratégiában.

A vonzáskörzettel való szorosabb kapcsolat elősegítése érdekében a kerékpárutak további fejlesztése is szerepel a tervek közt, de a bérlakásportfólió bővítése is sarkallatos pontként jelenik meg.

Ezeket a témaköröket fontossági sorrendben bárki rangsorolhatja, valamint adott a lehetőség a saját vélemény megfogalmazására is.

Porga Gyula azt ígérte, a beérkezett javaslatokat feldolgozzák, és belekerülnek abba a komplex stratégiába, aminek a végső verzióját jövő tavaszra szeretnék elkészíteni.

Amikor pedig elkészült ez a dokumentum, minden városi intézménynek, cégnek, civil szervezetnek, valamint a döntések meghozatalakor is ez fog iránymutatásul szolgálni, hogy Veszprém egységesen haladjon 2030 felé, amikor a remények szerint Európa legélhetőbb városai között fog szerepelni.

 
Forrás: Vehír.hu