A Szovjetunióba deportált forradalmárokra emlékeztek
2021. november 20. szombat, 22:27 Közéleti hírek

Az 1956-ban a Szovjetunióba deportált forradalmárokra emlékeztek pénteken.

– 1956 előtt az egyetemisták voltak a rendszer legkövetkezetesebb bírálói, majd az októberi események szellemi élharcosai. Nem volt ez másként Veszprémben sem, ahol a Vegyipari Egyetem hallgatói és oktatói is tevékeny részesei voltak az 1956-os forradalomnak – fogalmazott beszédében Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a Vár utcai emléktáblánál tartott megemlékezésen.

Hozzátette, a társadalmi elégedetlenséget a forradalom szikrája robbantotta be országszerte, Veszprémben azonban ez vértelenül zajlott. Leszögezte, a forradalom napjaiban létezett a jövőbe vetett hit és az emberek közötti feltétlen bizalom.

A felkelés résztvevői nem feltétlenül akartak hőssé válni, de nem rettentek el attól, hogy tevékenyen részt vegyenek az eseményekben.

 
A megemlékezésen egykori 56-os forradalmárok és deportáltak is részt vettek

A forradalom eszméi meg nem valósult ideák maradtak, miután a szovjet csapatok november 4-ei bevonulásával nem maradt esélye a fegyveres ellenállásnak.

A felkelés leverése után a hatalom a békés veszprémi események szereplőire is lesújtott. Számos, a forradalomban szerepet vállaló polgár, köztük egyetemi oktatók karrierjét és életét törte derékba, miközben az események a hivatalos álláspont szerint meg sem történtek, hívta fel a figyelmet a rektor.

– 1956 forradalma csillag volt az öröknek tűnő éjszakában – fogalmazott Gelencsér András rektor.

A rendezvényen – amelyen egykori 56-os forradalmárok és deportáltak is részt vettek – közreműködött Szabó Eszter, a Pannon Egyetem hallgatója. A megemlékezést koszorúzás zárta.


Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos