Emlékplakett a német-magyar katonatemető gondozásáért
2021. november 14. vasárnap, 00:00 Közéleti hírek

A német-magyar katonatemető 26 évvel ezelőtt jött létre Veszprémben: a Vámosi úti temetőben több mint 4000 katona talált végső nyugalomra. A város emlékplakettet kapott az emlékmegőrzésben végzett munkájáért.

 A Német Hadisírgondzó Népi Szövetség negyven államban több mint kétmillió német hadisírt gondoz. A szövetség felkutatja, és méltó körülmények között helyezti örök nyugalomra az idegen földön elesett katonákat.

Veszprémben 26 éve jött létre a német-magyar katonatemető, miután 1994-ben hozzákezdtek a más helyeken és településeken lévő sírok exhumálásához, és elhelyezték őket az újonnan kialakított temetőben, így adva helyszínt a hozzátartozók gyászának és méltó tiszteletadásának.

A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség munkájának köszönhetően 4056 német és magyar katona talált végső nyughelyre a Vámosi úti temetőben. A veszprémi katonatemető Veszprém megye és Győr-Moson Sopron-megye közös katonai temetője.


A Vámosi úti temetőben több mint 4000 katona nyugszik. (Archív fotó)

Megnyitása óta a város támogatja az ott zajló állagmegóvási munkálatokat, és helyi lehetőségekkel segíti a katonák tevékenységét.

A szövetség és a város szervezésében rendszeresen megemléleznek az itt nyugvó katonákról is  hangzott el szerda délután a Városházán azon az eseményén, melyen a Német Hadisírgondozó Szövetség bronz emlékplakettet adományozott Veszprém városának a több mint negyed évszázada tartó közös erőfeszítések jeleként. 

Brányi Mária alpolgármester a szövetség erőfeszítéseit megköszönve azt ígére, folytatni fogják a közös munkát.

A Német Hadisírgondozó Nép Szövetség magyarországi megbízottja, Kovács Imre a plakettátadás előtt azt mondta: Veszprém hozzájárul a szövetség célkitűzéseihez, mely így szól: „Megbékélés a sírok felett, munka a békéért.”

Felidézte, a temető 1994-es megnyitása előtt az elhunytak méltatlan körülmények közt, fejfa nélkül voltak eltemetve. Mint mondta, a szövetség a fiataloknak is lehetőséget ad arra, hogy emlékmegörző tevékenységet végezzenek a temetőben.


Uwe Zvonar alezredes, Brányi Mária alpolgármester és Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja

A szerdai eseményen a Német Nagykövetség képviseletében Uwe Zvonar alezredes, véderőattasé, Normen Fuchs főtőrzsőrmester, valamint a Magyar Honvédség Tartalék-támogató Parancsnokság alezredese, Simon Gyula Mátyás és Barta Sándor ezredes, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Irányítási Központ törzsfőnöke, valamint Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója vett részt.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila