A forradalom áldozataira emlékeztek Veszprémben
2021. november 04. csütörtök, 20:04 Közéleti hírek

A forradalmat leverték 1956. november 4-én, de eszméjét nem sikerült megsemmisíteni, fogalmazott beszédében Ovádi Péter országgyűlési képviselő a nemzeti gyásznapon tartott megemlékezésen csütörtökön.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján országszerte gyertyákat gyújtottak az áldozatokra emlékezve. Veszprémben a Brusznyai-emléktáblánál a Kereszténydemokrata Néppárt veszprémi szervezete tartott megemlékezést.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) kiemelte, 1956. november 4-én az ország megsebezve hevert a harcmezőn, de a forradalom eszméjét megtorlásokkal és besúgórendszerrel sem tudta felszámolni a hatalom.

Hozzátette, erre a napra tekinthetünk a magyar történelem egyik legsötétebb korszakának kiindulópontjaként, de úgy is, mint a szocialista rendszer végének kezdetére.

 
Az önkormányzat nevében Ovádi Péter és Hegedűs Barbara alpolgármester koszorúzott

A veszprémi események kapcsán elmondta, Brusznyai Árpád azért harcolt, hogy a forradalom emberéletek kioltása nélkül hozzon változást az országban, míg Pap János megyei párttitkár erőszakos eszközökhöz folyamodott, hogy biztosítsa a rendszer uralmát a nemzet fölött.

Brusznyai a forradalom hevében is józanul cselekedett, és haláláig bizakodás jellemezte, hogy az igazság felülemelkedhet a hazug rendszeren. Emlékeztetett, Brusznyai Árpád halálos ítéletét Pap János megyei párttitkár diktálta le a Legfelsőbb Bíróságnak.

A megemlékezésen közreműködött Buch Tibor színész, verset szavalt Juhász Antal.

A veszprémi áldozatok nevét Kukoda Áron és Tekker Dániel, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség tagjai olvasták fel. A rendezvényt koszorúzás zárta.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Penovác Károly