Az októberi közgyűlés döntései
2021. október 29. péntek, 06:00 Közéleti hírek

Sportrendeletről és kábítószerügyi stratégiáról is döntött október utolsó csütörtökén a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése. Összefoglaltuk a legfontosabb döntéseket röviden.

Tanulmányi ösztöndíjakat adtak át napirend előtt.

Megalkották a sportrendeletet, ami szabályozza az önkormányzat által a sportszervezetek részére nyújtható támogatásokat. Eszerint a kiemelt sportszervezetek támogatásáról évente dönt a közgyűlés; a nem kiemelt sportszervezetek támogatásáról pályázat útján 10 millió forint összegig a Köznevelési, Ifjúsági, Sport és Civil Bizottság, afölött illetve alapítványok esetében a közgyűlés dönt; a szabadidő- és diáksport, a családok és hátrányos helyzetű csoportok sportéletének támogatásáról egyedi kérelem alapján a polgármester, alapítványok esetében a közgyűlés dönt. A közgyűlésnek lehetősége lesz beruházási célú támogatásokat biztosítani sportszervezetek részére.

Állatvédelmi kérdésekben is döntöttek a képviselők. Az Ultimátum Állatvédelmi Alapítványnak 1 millió forint támogatást szavaztak meg. Ez az alapítvány látja el 2021-ben a gyepmesteri feladatokat a városban, a vonatkozó jogszabályi előírásokra figyelemmel, a szakmai irányelvek alapján jár el, gondoskodik a kóbor ebek befogásáról, biztonságos elhelyezéséről, őrzéséről, gondozásáról. A gyepmesteri feladatok jövő évi ellátására most közbeszerzési eljárást indított az önkormányzat, melyet ez év végéig futtatnak le.

Két új utcát neveztek el Veszprémben. Az Utcanévi Munkacsoport javaslata alapján a Tüzér utcából az iparterületre haladó eddig név nélküli útszakaszt Seredombi utcának, az ebből merőlegesen nyíló zsákutcát Lándzsa utcának nevezik el.

A névválasztást Somfai Balázs, a munkacsoport elnöke így indokolta: „A város régmúltját őrző területről beszélünk, errefelé húzódik a Sere-domb, amely az itt feltárt avarkori temetőjéről nevezetes; láthatjuk, hogy az itteni kőbánya idővel felfalja a régészeti lelőhelyet. A hely múltjára utal a közeli Avar utca és Kengyel utca neve. Indokolt lenne ezt a névcsoportot folytatni, mondjuk, a sírleletekre utaló kapocs, kopja, lándzsa stb. szavakkal, esetleg a kelta népnévvel. Vagy egy Seredombi utca hangzású névvel, értelemszerűen valamely fontosabb közterület megnevezésére.”

Elfogadták az új Kábítószerügyi Stratégiát. A dokumentum, amely Veszprém harmadik kábítószerügyi stratégiája, 2025-ig tesz javaslatot azokra az átfogó és konkrét intézkedésekre és feladatokra, főbb célokra, amelyek teljesülése esetén a kábítószer-probléma kezelésében jó eséllyel sikeres lehet Veszprém város. A dokumentum a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum honlapján megtalálható.

Döntöttek arról is, hogy Veszprém Város Ifjúsági Kerekasztalához a jövőben már magánszemélyek is csaltakozhatnak. Erről részletesebben itt írt a Vehír. A kerekasztal összetételét úgy szabták meg, hogy a szervezetek többségben legyenek, szavazatukat pedig súlyozottan vegyék figyelembe.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila