Közösségépítő lombgyűjtést és szemétszedést szerveznek
2021. október 26. kedd, 16:08 Közéleti hírek

Az Egry lakótelep és a Takácskert egy-egy része szépülhet meg a lombhullató ünnep és az ösvénytakarítás alkalmával.

Ismét közösségépítő-környezetszépítő akciót rendeznek az Egry lakótelepen. A városrészen korábban önkéntes munkában az óvoda kerítését festették ki a lakosok, most ugyanezen elvek mentén a lehullott faleveleket gyűjtik majd össze. 

November 6-án, szombaton 9 órától az Egry úti óvoda főbejáratnál várják azokat, akik szívesen tennének a környezetükért-mindezt egy beszélgetős-teázós-forraltborozós hangulatban  közölte Csík Richárd, a városrész önkormányzati képviselője kedd délelőtt.

Mint mondta, az akcióval nem a VKSZ Zrt. munkáját szeretnék elvenni, a megmozdulás inkább a hasznos közösségépítésről szól.

– A városból már két civil szervezet, a Pro Bono Veszprémért és az Ovári Ferenc Baráti Kör jelezte, hogy részt vesz az eseményen. Ha az első alkalommal megszervezett lombhullató ünnep sikeres lesz, a jövőben is megszervezik  mondta Csík Richárd.


Fotó: Freepik.

A lombhullató ünnep előtt egy héttel korábban, azaz most szombaton, október 30-án reggel 9 órától az Egry lakóteleptől nem messze, a Takácskertben is szerveznek egy hasonló megmozdulást. Igaz, itt nem a lombok összeszedését, hanem a Palást utcai ösvényen eldobált szemetet szedik majd össze. Ez az a kitaposott sétaútvonal, amely az utcát köti össze az állatkerttel – ezt már Halmay Gábor, a városrész önkormányzati képviselője mondta.

A szemétszedéshez a civil, és ifjúsági szervezetek mellett a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és cserkészek is csatlakoztak. Ide is várják azokat, akik szívesen jobbítanának a környezetükön.

Az önkormányzati képviselők kiemelték, ha a programok működőképesek, akkor más városrészen is megjelenhetnek hasonló akciók. Rossz idő esetén a programok elmaradnak és később pótolják ezeket.


Halmay Gábor, Csík Richárd és Temesvári Balázs

– A VKSZ Zrt. mindkét eseményhez szívesen csatlakozik, hisz úgy látják, azokban a városokban érzik jól magukat a lakosok, ahol maguk is hozzájárulhatnak a környezetszépítéshez. Ott, ahol fejlett közösségépítő és identitáserősítő megmozdulásokat szerveznek, a város is sikeressé válik – mondta a közüzemi szolgáltató vezérigazgatója, Temesvári Balázs.

A VKSZ Zrt. amellett, hogy biztosítja a zsákokat, a kesztyűket, és az egyéb eszközöket, a lombhullató ünnep alkalmával kísérleti jelleggel egy olyan tárolót is elhelyez az Egry lakótelepen, amelybe az összegyűjtött faleveleket gyűjtik, amelyek aztán komposztálódhatnak a tél folyamán.

Ezt a masszát az ökológiai fenntarthatóság jegyében tavasszal a városrész gondozásához kívánják majd felhasználni.

Temesvári Balázs azt is elmondta, a komposztáló semmiféle szaghatással nem jár. Az ösvénytakarításkor összegyűjtött szemét kezeléséről szintén a társaság gondoskodik – közölte.


Az eszközöket a VKSZ Zrt. biztosítja.
Fotó: Freepik


Forrás: Vehír.hu