Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
2021. október 23. szombat, 19:48 Közéleti hírek

Az ismeretlen katona sírjánál emlékeztek 1956 áldozataira Gyulafirátóton.

Az ismeretlen katona alsó temetőben található sírjánál Tóth András Sándor plébános mondott beszédet. Felidézte: 1956 után sokáig nem lehetett nyíltan megemlékezni a szabadságharcban elsett hősökről, ide, a temetőbe is csak csendben, néhány virágot és mécsest némán elhelyezve jártak ki a gyulafirátótiak. 


Bár a sírfelirat szerint ismeretlen katona nyugszik itt, ma már tudjuk: Ludmann Sándornak hívták. 1956 november 5-én néhány magyar katona gyalogosan érkezett a faluba, ahol szovjet katonák állították meg őket, egyikük pedig halálos lövést kapott. Gyorsan kellett eltemetni, mert időközben a szovjet tankok újabb támadást indítottak.

A plébános felidézte: mindenki félt, a felelősök pedig utólag igyekeztek meghamisítani a történteket, hogy úgy állítsák be, mintha katonai ruhába bújt ellenforradalmár provokátorok követték volna el a gyilkosságot. 


A közös imádság után a megemlékezők koszorúkat helyeztek el a sírnál, a városrészi önkormányzat nevében Katanics Sándor önkormányzati képviselő tisztelgett a mártír emléke előtt.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila