Az akadálymentesítésben is segít a VKSZ Zrt.
2021. október 08. péntek, 01:18 Közéleti hírek

Mozgáskorlátozottakat segítő applikációval, önkéntesek bevonásával és közszolgáltatásokkal kapcsolatos app elindításával növeli a cég a veszprémiek komfortérzetét.

A VKSZ Zrt. tevékenységi köre már rég túlmutat azon, hogy elvégezzék a legfontosabb városi feladatokat az utcasepréstől kezdve a parkgondozáson át a közüzemi szolgáltatáson biztosításán és koordinálásáig.

Stratégiájuk fontos részét képezi évek óta a fenntarthatóság eszméjének terjesztése és a városi mindennapok élhetőbbé tétele, a lakosság komfortérzetének javítása.

Utóbbihoz illeszkedik a cég legújabb pályázata is, melynek részeként egy a városi akadálymentesítést szolgáló applikáció fejlesztését tűzték ki célul.

Járó emberként talán nem is gondolnánk, mennyi előzetes szervezést igényel például egy kerekesszékesnek eljutni bevásárolni vagy a munkahelyére, de a járdaszegélyek még a babakocsival közlekedők életét is meg tudják nehezíteni.

A Route4U applikáció viszont személyre szabott útvonalakat kínál az A-ból B pontba való eljutáshoz, ami nemcsak az itt élő kerekesszékesek mindennapjait tudja nagyban megkönnyíteni, de a városba látogatóknak is számos információval szolgál.


Bodó Péter, az applikáció fejlesztője a projektet bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, meglehetősen új fejlesztésről van szó, Veszprém a harmadik hazai város, amellyel együttműködnek: az elmúlt időszakban a VKSZ Zrt.-vel és a Mozgássérültek Egyesületével közreműködve mérték fel az útvonalakat, amelyeket már beépítettek az applikációba, a következő időszakban pedig az intézményekről gyűjtenek információkat, hogy lehetőleg az se jelentsen akadályt, ha valaki például a színházi páholyból szeretné nézni az előadást.

A közüzemi szolgáltató emellett önkéntesekkel is szorosan együttműködik: az iskolai közösségi szolgálat lehetőségeinek és igényeinek felmérésével a cég egyrészt szeretne képet kapni arról, hogyan látják magukat a fiatalok a városban és milyen elképzeléseik vannak a városfejlesztésről, hogy aztán ezeket az információkat figyelembe véve jobban be tudják vonni őket a már meglévő városi önkéntes akciókba, illetve a Babako Egyesület koordinálása mellett újakat is elindíthassanak számukra. Másrészt a diákokra a mozgássérültek életének támogatásában is számítanak.


Fotó: Marcus Aurelius/Pexels

A pályázat részeként a VKSZ Zrt. a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karával közösen egy további applikációt is szeretne létrehozni, amelynek első ütemében a városi és közszolgáltatásokkal kapcsolatos információkat tennék elérhetővé a lakosság számára, míg a következő fejlesztési ütemben többek között fizetési/számlakiegyenlítési opciót, a panaszkezelés és az ügyintézés lehetőségét is beépítenék a programba – számolt be a részletekről dr. Temesvári Balázs vezérigazgató.

A projektekkel kapcsolatban örömét fejezte ki Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki szerint a VKSZ Zrt. mára élen jár az innovatív városi projektekben.

„Gondoljunk csak a Modern Városok Program egyik legnagyobb elemére, a Szakiparkra, amelyben szintén zászlóshajóként ott van a cég, vagy most az akadálymentesítést szolgáló fejlesztésre, amely egyébként a kormány számára is kiemelten fontos” – fogalmazott a képviselő.


Mindez egyébként a „Veszprém az Élhető Város” stratégia részeként, 12,5 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósulhat meg – mondta el Brányi Mária alpolgármester, aki szerint igazán egyedülálló projektről van szó, amely mindennél jobban szolgálja azt a célt, hogy egy élhetőbb környezetben tölthessük a mindennapokat, hiszen az akadálymentesítést nemcsak a fizikai elemeknél tartották szem előtt, hanem a soft elemeknél is, azzal, hogy mindenki számára teljes körű hozzáférést biztosítanak az információkhoz.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint