Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben
2021. október 06. szerda, 21:50 Közéleti hírek

172 évvel ezelőtt október 6-án végezték ki Aradon az 1848/49-es szabadságharc katonai vezetőit és Pesten Batthyány Lajos miniszterelnököt. Rájuk emlékeztek szerdán Veszprémben.

A város központi megemlékezését az aradi vértanúk Török Ignác utcai emlékművénél rendezték meg. Itt Brányi Mária alpolgármester arról beszélt, hogy a nemzeti gyásznapok, az áldozathozatalok, a szívünket megrendítő szép példák éppoly fontosak, mint a nemzeti ünnepeink. Ahogy a születés öröme és az elmúlás fájdalma az ember, úgy a nemzet életében is jelen vannak, a halál  és a gyász pedig még fájdalmasabb, ha nem csak személyes, hanem nemzeti tragédia történt. 


Az alpolgármester arra intett, vegyünk példát 1848-49 hőseiről, és szakítsunk azzal az elképzeléssel, hogy az ország sorsáról való döntést másokra bízzuk, a megoldást felülről, kívülről várjuk. Küldetésünk van, amelyben személyes szerepet kell vállalnunk. Kövessük a szabadságharc hőseinek példáját, hogy az utókor majd rólunk is tisztelettel emlékezzen meg!


Az önkormányzat nevében Brányi Mária alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő helyeztek el koszorút az emlékműnél

A nap során több intézményi és városrészi megemlékezést is tartottak. Kádártán Wessetzky Szabolcs református lelkipásztor,

Gyulafirátóton Horváth Viktória, a Gyulaffy László Általános Iskola pedagógusa mondott ünnepi beszédet.

Délelőtt a Pannon Egyetemen dr. Molnárné dr. Barna Katalin rektorhelyettes emlékezett a szabadságharc hőseire.


Forrás: Vehír.hu
Kép:Kovács Bálint