Felavatták a Gulya-dombi emlékkeresztet
2021. szeptember 05. vasárnap, 06:22 Közéleti hírek

Az Agrárminisztérium 21 fa emlékkeresztet állít a Magyarországon megrendezendő 52. Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából. A veszprémi Gulya-dombon, az elbontott kilátó helyére került a tölgyfából készült, öt méter magas kereszt, amelyet Udvardy György veszprémi érsek szentelt fel csütörtökön.

A Gulya-dombi emlékkereszt megáldásának ünnepségén Ugron Ákos, a Verga Zrt. vezérigazgatója megjegyezte, a kereszt azért van jó helyen itt, mert ahogy az Eucharisztikus Világkongresszus is összeköti a híveket a világ minden tájáról, ez a hely az erdőgazdaság területeit, kiemelt parkerdejét köti össze a várossal.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő kiemelte: ha szétnézünk a Gulya-dombról, érdemes megszámolni, hogy mennyi olyan épületet, építményt látunk, amely a kereszténység szilárd alapjait hirdeti Veszprémben.

Ovádi úgy fogalmazott, a jezsuita templom falai, a Benedek-hegy a kőkereszttel, a vár tornyai és most az új emlékkereszt csak egy aprócska szelete a városnak, de ebből is látszik, hogy a kereszténység milyen fontos része a történelmünknek, mindennapjainknak.

Balogh Ákos, az Agrárminisztérium erdészeti igazgatósági osztályvezetője elmondta, a tárca a Miniszterelnökséggel közösen határozott úgy, hogy emlékkeresztet állít minden egyes állami erdőgazdálkodó, így a Verga Zrt. területén is.

A 21 kereszt keresztény gyökereinkre, összetartozásunkra és magyarságunkra emlékeztet minket – hangsúlyozta az osztályvezető. Hozzátette: a keresztet állító erdészek számtalanszor bizonyították már hazafiasságukat, elkötelezettségüket, kitartásukat, és főleg hitüket a jó ügy érdekében.

Az emlékkeresztet megáldó Udvardy György veszprémi érsek rámutatott, egy kereszt­állításban megfogalmazódik egy eszme, egy gondolat, egy tapasztalat, egy meggyőződés.

– Ott van a szándék, az elköteleződés, ott van az akarat, hogy a kereszt a maga jelentésével fölébe magasodjék a mindennapok eseményének – vélekedett Udvardy György a város több pontjáról is látható keresztről, mely szavai szerint személyes elköteleződésünk, kultúránk összetartó eleme, és fölénk magasodva irányt mutat, bátorít, erőt ad.

 
Forrás: Napló
Kép: Pesthy Márton