Kerékpárút építése kezdődött Márkó és Bánd irányába
2021. augusztus 15. vasárnap, 02:07 Közéleti hírek

A Veszprémvölgyi úttól induló kerékpárutat várhatóan jövő május végén vehetjük birtokba.

A kivitelezést végző Colas Út Építőipari Zrt. július végén kezdte meg a Veszprémből Márkó és Bánd irányába tartó kerékpárút építését.

A régóta várt fejlesztésről a térség országgyűlési képviselője, és az érintett települések polgármesterei számoltak be csütörtökon a Csatár hegy bekötőútjánál.


A hivatalos közlemény szerint: az "új kerékpárút a Veszprémvölgyi út aszfaltburkolatához csatlakozva indul, és Veszprém-Bánd közigazgatási határáig mintegy 4,5 km hosszú lesz. A nyomvonal a Csatár-hegy tövében, a Séd patak mellett halad majd a meglévő mezőgazdasági úton. A 8-as főút alatti átvezetése a Séd mellett, a meglévő közúti híd alatt történik."

A Márkó (Petőfi utca vége) és Bánd közötti 4,4 kilométeres szakaszt részben vegyes forgalmú útépítéssel, részben pedig útburkolati felfestéssel oldják meg.

A teljes beruházás két projekt, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Összértéke 780 millió (Veszprém 500 millió, Márkó-Bánd 280 millió) forint vissza nem térítendő uniós támogatás.

A fejlesztés során a betonutak mellett burkolatmegerősítéseket, támfalakat és egy új vasbeton kerethidat is építenek.

Ovádi Péter parlamenti képviselő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, egy nagyon régi igényt elégít ki a kerékpárút megépítése, mely a térségbeli polgármesterek összefogásával valósul meg, és remélhetőleg szorosabb kapcsolatokat eredményez Bánd, Márkó és Veszprém között. Mint mondta, a fejlesztésre a szabadidős kikapcsolódás mellett az autós közlekedés alternatívájaként is tekintenek.


Ovádi Péter parlamenti képviselő

Bánd polgármestere, Steigervald Zsolt arról beszélt, hogy az új kerékpárút nem csak a településeket, hanem a családokat is összeköti, és a munkába járást is megkönnyíti.

A márkói polgármester, Hartmann Antal kiemelte, a nyomvonal Magyarország egyik legszebb természeti tájain vezet majd.

Porga Gyula veszprémi polgármester azt mondta, a városnak ambíciózus tervei vannak a kerékpárutakkal kapcsolatban, hisz kitűzött cél, hogy ne csak a városon belül, hanem kívül is fejlesszék azokat. Mint mondta, szeretnék elérni, hogy minden Veszprémbe tartó autóút mellett alternatívaként egy kerékpárút is megépülne. Nemesvámos, Balatonalmádi és hamarosan Felsőörs iránya már készen van, már csak a GyulafirátótEplényZirc irányba tartó szakasz hiányzik – utóbbi műszaki átadását még ebben az évben tervezik.


Porga Gyula és Hartmann Antal polgármester a sajtótájékoztatón

A hivatalos közlemény szerint a mostani bicikliút fejlesztése párhuzamosan és összehangoltan valósul meg Márkó, Bánd és Veszprém között, a kerékpárutat várhatóan 2022 május végén vehetjük birtokba.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint