Fiatalok tanácskoztak az EIF 2024 projekt kapcsán
2021. augusztus 12. csütörtök, 17:35 Közéleti hírek

Folytatódott az előkészítése annak a veszprémi projektnek, amely az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 címet célozta meg. Szerda délután a fiatalokból összeállt kerekasztal a döntéshozatali részvétel kérdéskörét vitatta meg.

Az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 projekt kapcsán hasonló előkészítő munka zajlik, mint anno az Európa Kulturális Főváros cím elnyerése előtt, annyi különbséggel, hogy a kulturális szereplők helyett itt kifejezetten a helyi fiatalokra épül a projekt.

Éppen ezért az előkészítő munkába is a helyben élő, vagy itt tanuló ifjúságot vonták be a projektfelelősök. Mint minden hosszú távú célnál, ebben az esetben is a helyzetértékeléssel kezdődött a munka, amit a közös gondolkodás és ötletelés követett.

Ennek a folyamatnak volt az egyik állomása a szerda délután tartott összejövetel a megyei könyvtárban, ahol az önkormányzati projektmenedzserek mellett helyi középiskolások és egyetemisták alkottak egy kerekasztalt, és osztották meg véleményüket a teljes fiatalságot érintő kérdéskörökben.


A mostani találkozó témája a döntéshozatal és a részvétel köré szerveződött. A beszélgetésen olyan, már-már filozófikus kérdések is felmerültek, hogy például részvételnek minősül-e az is, ha valaki kivonja magát azokból a folyamatokból, ahol a közösséget meghatározó döntések megszületnek.

Ugyanígy megfogalmazódott az az álláspont is, hogy akkor beszélhetünk részvételről, ha valaki megkapja a jogot és mellé a kellő információt, hogy egymaga hozhasson meg egy döntést.

A szervezők hangsúlyozták, a brainstorming célja elsődlegesen nem az volt, hogy meghozzanak egy végső álláspontot a kérdésben, sokkal inkább a gondolatébresztés és véleménycsere volt a főszerepben.


Mindez segített feltárni a veszprémi fiatalok jelenlegi helyzetét, vélekedését, a tapasztalatokat pedig beépítik abba a pályázatba, amely nemsokára megméretteti magát európai porondon is, ahol kiderül, hogy a 2023-mas EKF-cím után Veszprém folytatja-e a szereplést egy másik titulus birtokában a nemzetközi színtéren.

Az eseményen jelen volt Hegedűs Barbara alpolgármester is, aki a városvezetők közül felel a projektért. Vele hamarosan egy nagyobb interjú keretében még részletesebben kielemezzük az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 projektet.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila