Pro Meritis díjat vehetett át Rybár Olivér
2021. július 25. vasárnap, 07:39 Közéleti hírek

Az elismerést péntek délután adta át Porga Gyula polgármester a Laczkó Dezső Múzeumnál.

Rybár Olivér több mint egy évtizede jelentős kutató és publikációs tevékenységet végez Veszprém város szülötte, Cholnoky Jenő földrajzprofesszor életműve feltárása és méltó bemutatása érdekében. Tevékenysége jelentős mértékben gyarapítja kulturális kincseinket.

A geográfia tudománytörténeti kérdéseivel  Puskás János szombathelyi főiskolai tanár ösztönzésére és támogatásával már diákkorában igen intenzíven foglalkozott, s társai közül kitűnt lelkesedésével, akadályokat nem ismerő szorgalmával és céltudatosságával.

Számos színvonalas szakmai előadást tartott különböző tudományos intézményekben, többek között az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban, országos konferenciákon és közművelődési fórumokon.


Az oktatás és nevelésügy nagy nyeresége, hogy tudását tanárként, iskolában, gyerekek között is kamatoztathatja, s eredményesen motiválhatja őket a természet és a hazai tájak önzetlen, áldozatokat is vállaló szeretetére.

Elhivatottsága, kitartása és szorgalmas munkája gyümölcseként értekezésekben, ismeretterjesztő cikkekben adhatta közre eredményeit, melyek méltó megbecsülést szereztek Veszprém városának és a geográfiának egyaránt.

Rybár Olivér sokat tett a Cholnoky-emlékhelyek megismertetése terén is. Fontos kezdeményező szerepet vállalt, valamint állhatatos szervezőmunkát végzett a veszprémi Cholnoky szobor – Balás Éva alkotása – elkészítése és felállítása érdekében.

A Cholnoky-család történetéről a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának elnyerésével könyvet írt, melynek megjelentetése fontos, eddig feltáratlan adatokat és összefüggéseket tárhat a nyilvánosság elé.

Rybár Olivér több mint egy évtizede sokrétű és kölcsönösen eredményes munkakapcsolatban áll a Magyar Földrajzi Múzeummal. Együttműködésük során mindig tanúbizonyságot adott szakmaszeretetéről, a Cholnoky téma iránti őszinte, lankadatlan érdeklődéséről, segítőkészségéről és cselekvésorientált elhivatottságáról.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint