Megújult a Módszertani bölcsőde épülete
2021. május 27. csütörtök, 06:29 Közéleti hírek

Uniós és önkormányzati támogatásnak köszönhetően hajtottak végre infrastrukturális beavatkozásokat a belvárosi bölcsődében. A fejlesztés következő lépéseként játszóeszközöket szereznek be és az udvart újítják fel.

Az európai uniós Településfejlesztési Operatív Program keretében összesen 225 millió forintból újult meg a belvárosi Módszertani bölcsőde energetikai rendszere. Az önkormányzat ehhez 70 millió forintos önrészt biztosított.

A megújítás részeként kiváltották a bölcsőde kopolit üveg homlokzati felületeit, kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a homlokzatot és a tetőt.

A hőleadók és a csővezetékek cseréjére is sor került, továbbá napelemes rendszert építettek ki, megújult a főzőkonyha és infokommunikációs akadálymentesítést is végrehajtottak.


Az intézmény több mint 4 évtizede nem esett át nagyobb korszerűsítésen. A 120 gyermek befogadására alkalmas bölcsőde felújítását tavaly októberben kezdték meg. A most befejeződött energetikai felújítást hamarosan további fejlesztések követik.

A szerda délutáni projektzáró eseményen Ovádi Péter országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy egy gyermekeket érintő beruházás valósult meg Veszprémben az önkormányzat támogatásával. Hangsúlyozta, a kormány a családtámogatási rendszer mellett az infrastrukturális fejlesztéseket is fontosnak tartja.

 A kormány ebben az évben 70 ezerre bővíti a bölcsődei férőhelyek számát. Ezek a szolgáltatások ma már 1100 településen érhetők el az országban. 2010-ben ez a szám ennek negyede volt  mondta.


Porga Gyula (középen), balján Brányi Mária alpolgármester és Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő. A kép előterében Ovádi Péter országgyűlési képviselő (b2) és Bázsa Botond (b1) önkormányzati képviselő.

Porga Gyula polgármester a bölcsőde dolgozóinak köszöntése után kiemelte: örömteli, hogy a beruházást két veszprémi cég konzorciuma (Min-Tech Kft. és a Vemévszer Kft.) végezte.

A bölcsőde megújítása a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 14 milliárd forintos keretösszegéből valósult meg, aminek részleteiről a polgármester számolt be. Mint mondta, ebből a pénzből 3 milliárd forint értékben eddig több orvosi rendelőt, bölcsődét és óvodát, újítottak meg vagy építettek teljesen újjá a városban.

 Fontosak az intézményfelújítások, hisz Veszprém célja, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városai közé tartozzon. Ehhez megfelelő műszaki színvonalú szolgáltatásokat és intézményeket kell biztosítani – mondta. Úgy látja, a bölcsőde most már eléri azt a szintet, ami méltó az itt dolgozók munkájához.

A következő ütemben a Módszertani bölcsőde udvarát újítják fel, és eszközöket szereznek be. Ennek többek közt része, hogy a gyermekek új játszóeszközöket is kapnak.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint

Az EU pályázat részletei itt >>