Keddtől megszűnik az ingyenes parkolás
2021. május 21. péntek, 06:44 Közéleti hírek

A további intézkedéseket pénteken jelentik be.

Új rendelkezések lépnek hatályba, miután beadják az ötmilliomodik első dózist a koronavírus elleni védőoltásból, ám ezeknek a rendelkezéseknek a többségét csak pénteken hozzák nyilvánosságra.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mindössze annyit árult el, hogy keddtől ismét fizetni kell majd a közterületi parkolásért a megszokott övezetekben. 

A változásra a VKSZ Zrt. is felhívta a figyelmet a sajtótájékoztatót követően kiadott közleményükben:

A csütörtöki kormányinfón bejelentett kormánydöntés értelmében a pünkösdi hétvégén, várhatóan vasárnap elérjük az 5 millió beoltottat, ezt követően újabb lazítások lépnek életbe. A fenn nevezett feltétel teljesülése esetén május 23-ig, vasárnap 24.00 óráig marad fenn az ingyenes parkolás lehetősége Magyarország városaiban, így Veszprémben is. A Pünkösdi ünnepek okán, május 24-én, hétfőn – ünnepnap lévén  még nem, ellenben május 25-én, kedd reggeltől a városi rendelet szerint, az arra kijelölt helyeken újra fizetni kell majd a közterületi parkolásért. Fentiek értelmében tisztelettel kérjük az autótulajdonosokat, hogy tartsák szem előtt a fenti dátumot, és ennek megfelelően tervezzék jövőbeni parkolásaikat. Megértésükben bízunk, melyet előre is köszönünk!

VKSZ Zrt. Parkolási csoport

Gulyás hozzátette: minden oltásból rendelkezésre áll elegendő, így aki  regisztrál, az rövid időn belül, akár már másnapra foglalhat időpontot a neki tetsző gyártmányra. Ezzel együtt már azok is megkaphatják az oltást, akik a közelmúltban estek át a betegségen. (Nekik korábban azért kellett három hónapot várniuk, mert ennyi ideig a betegség után szinte biztosan védettek maradtak az újabb fertőződéssel szemben, így az oltóanyagokat először a teljesen védtelenek kaphatták meg. Most viszont, hogy már van elég oltóanyag, nem szükséges senkit előre engedniük). 

Gulyás beszélt a lehetséges harmadik oltásról is. Elmondta, hogy 2022 végéig összesen tízmillió adag nyugati vakcinát rendeltek be arra az esetre, ha újabb ismétlő oltásra lenne szükség – hogy erre szükség lesz-e, és ha igen, mikor, egyelőre a tudomány sem tud választ adni. Mindenesetre ha szükség lesz rá, akár mindenkit be tudnak majd oltani nyugati vakcinákkal. 

A miniszter hozzátette: az ötmilliomodik dózist várhatóan a hosszú hétvégén adják be, hogy ezután pontosan hogyan változik az életünk, azt pénteken Orbán Viktor kormányfő jelenti be. Ugyanakkor Gulyás utalt rá: továbbra is különbség lesz aközött, hogy a védetlenekre és a védettekre milyen korlátozások vonatkoznak.

Forrás: Vehír.hu