Éghajlatbarát megoldások a Csalántól
2021. április 28. szerda, 03:47 Közéleti hírek

A természetvédő egyesület most induló „Helyénvaló helyi” programjában kirándulásokkal, konferenciákkal, előadásokkal segítené a veszprémieket az éghajlatbarát megoldások elsajátításában, emellett várják a helyi közösségek erre irányuló ötleteit is.

Nem tétlenkedik a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület: alig egy hónapja adtunk hírt róla, hogy 2022 tavaszáig 125 fát ültetnek el városszerte, melynek első fázisán már túl is vannak, most pedig ismét egy, a Veszprém az Élhető Város Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia keretében kiírt nyertes pályázatukról adtak hírt.

Brányi Mária a projekt sajtótájékoztatóján emlékeztetett, ez az a stratégia, amelyhez kapcsolódóan jött létre többek között mezítlábas ösvény a Cholnoky városrészben, épül meg a jövőben egy kültéri jógapont és indul el idén tavasszal a Mozogj jól! nevű életmódváltó program. „Mindegyik ilyen elem egy irányba mutat: azt szeretnénk elérni, hogy Veszprém még élhetőbb legyen, a környezetünk még jobban szolgálja a rekreációt és a szabadidőnket komfortosan tudjuk eltölteni” – mondta el az alpolgármester.

A Csalán egyesület legújabb projektje emellett a városi klíma- és zöldstratégiához is szorosan kapcsolódik.


Ferenczy Gábor, a „Veszprém az Élhető Város” munkaszervezet vezetője hozzátette, az új projekt egyszerre kapcsolódik a stratégia környezettudatos szemléletet elősegítő ágához, valamint szolgálja az egészségfejlesztést. Ebben a kiírásban egyébként öt pályázat nyert összesen, melyek közül a Csalán egyesületé indul el elsőként, a 10 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatású programban pedig minimum 640 fő vehet részt 2022 tavaszáig.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Többek között tanulmányutakat, az éghajlatváltozással kapcsolatos konferenciát és helyi közösségi akciókat. „Szeretnénk kicsalogatni a veszprémieket a természetbe, erre összesen tíz, Veszprém környéki kirándulás során lesz alkalmuk” – mondta el dr. Szalay Tímea, az egyesület vezetője.

Három alkalommal Gömörszőlősre látogathatnak el az érdeklődők, ahol dr. Gyulai Iván mutatja meg mintegy húsz éve működő mélymulcsos kertjét és tart előadást erről a speciális természetbarát kertművelési technikáról. Emellett várhatóan az ősszel két alkalommal éghajlatvédelmi konferenciát tart az egyesület, de a nagyobb városi rendezvényeken is aktívan jelen lesznek.


Mivel az egyesület vallja, hogy az éghajlatváltozás mérséklésében nagy szerepe van a helyi közösségeknek, már motiváló erejük révén is, egy felhívást is közzétettek honlapjukon a környezetvédelmi világnaphoz (június 5.) kapcsolódóan: olyan kezdeményezéseket, eseményeket, fejlesztéseket szeretnének felkarolni, amelyek hosszabb távon szolgálják az éghajlatvédelmi célokat és fontos változásokat képesek elindítani a közösségek életében.

Egy közösségi komposztáló, esővízgyűjtő, napkollektoros aszaló, valamilyen környezetbarát megoldás vagy növénytelepítés, netán kerékpártároló kialakítása is lehet ez, bármi, ami vonzó lehet a közösség számára a környezetbarátabb életmód felé vezető úton.

Az ötletekkel az egyesület honlapján lehet jelentkezni május 6-ig, melyeket szükség szerint és korlátozott számban 20-100 ezer forinttal támogatnak, a legjobbakat pedig városi rendezvényeken kiállítás formájában is megmutatják.

Az egyesület által szervezett kirándulásokra, konferenciákra szintén a csalan.hu oldalon lehet regisztrálni.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint