3,5 millió beoltott, nyithatnak a teraszok
2021. április 24. szombat, 00:00 Közéleti hírek

A 3,5 milliomodik első oltást is beadták Magyarországon, így a korábban bejelentett menetrend szerint szombattól nyithatnak a terasszal vagy kerthelyiséggel rendelkező vendéglátóhelyek.

A teraszok és kerthelyiségek 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva, a vendégeknek nem kell maszkot viselniük, csak a belső terekben, ahol a megrendelt étel, ital elviteléhez szükséges ideig, valamint a mellékhelyiség használata idejére szabad tartózkodni. Az üzemeltetők és az alkalmazottak azonban a vendéglátóhely teljes területén kötelesek maszkot viselni. A teraszok és kerthelyiségek nyitásával a kijárási tilalom nem szűnik meg, de Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtöki tájékoztatása szerint este 11 órára módosul a kijárási tilalom kezdete.

A vendéglátóhelyeken a szabályok be nem tartása miatt az üzemeltetők 100 ezer forinttól egymillió forintig, míg a vendégek 5000 forinttól 500 ezer forintig bírságolhatók, és ideiglenesen be is zárathatják a vendéglátóhelyet. Szálláshelyeken lévő étterem és bár csak a szálláshelyen üzleti célból megszállt vendégeket szolgálhatja ki.

 

Illusztráció: MTI

Változatlanul hatályban maradnak a maszkviselési kötelezettségre, a rendezvények tilalmára, a szálláshelyekre, a szabadidős létesítményekre és a felsőoktatási intézményekre vonatkozó szabályok, valamint a kijárási tilalom rendelkezései.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint jövő hét közepén meglehet a 4 millió beoltott is. Ekkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Ők látogathatják a színházakat, tánceseményeket, cirkuszokat, mozikat, uszodákat, gőzfürdőket, jégpályákat, állatkerteket, vidámparkokat, kalandparkokat, játszóházakat, sporteseményeket, szállodákat, éttermek belső tereit. Természetesen ha a védett felnőttek moziba, színházba, szállodába mennek, akkor kiskorú gyerekeiket is vihetik magukkal.

A kormányfő hozzátette: a 1618 évesek a tudomány jelenlegi állása szerint olthatók, őket a Pfizer oltóanyagával oltják majd, és vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a 12-16 éves korosztálynak be lehet-e adni az oltást.


Forrás: Vehír.hu/MTI